Învață copilul să rezolve aceste 3 sarcini și o să ai cu cine să te mândrești

Deseori sunt întrebată despre atitudinea mea față de educația copiilor și ce cred că e corect în acest sens. Eu reies din scopul educației și din ceea ce stă la baza ei.

Scopul educației este de a învăța copilul să rezolve 3 sarcini

-cum să-și regleze propriile emoții și necesități de unul singur și nu cu ajutorul altor oameni;

-cum să-și asigure financiar propriile necesități de unul singur și nu cu ajutorul altor oameni;

-cum să se manifeste ca personalitate în societate de unul singur și nu cu ajutorul altor oameni.

Asta e tot. Restul e lirică, care nu poate înlocui aceste 3 sarcini.

Mulți părinți sunt infectați de ideea egalității cu proprii copii. După părerea mea, aceasta este o idee periculoasă pentru viața și psihicul copilului, pentru că adevărata egalitate vine odată cu egalitatea posibilităților, asigurate prin propria muncă. Și dacă el nu va conștientiza asta, va fi sortit unor eșecuri sociale permanente.

Doar faptul inegalității îl poate motiva să-și dezvolte abilitățile. Atât timp cât copilul tău crede că este egal cu tine, el nu are necesitatea de a face ceva pentru a învăța să realizeze aceste 3 sarcini.

Părinții și copiii nu sunt egali până ce, cei din urmă nu rezolvă cele 3 sarcini de sine stătător. Și chiar și după asta, inegalitatea se păstrează, dacă părinții continuă să crească și să se dezvolte, întrucât  această idee nu are efectul invers și părerea acestor părinți întotdeauna va cântări mai mult decât părerea copilului.

În viziunea mea, până la 21 de ani, odrasla ta trebuie să cunoască câteva reguli simple:

1. Nimeni nu-i datorează nimic.

2. Cel ce plătește, acela stabilește regulile.

3. Unicitatea și genialitatea sunt bazele dezvoltării orgoliului, în viața reală ele nu au nicio însemnătate.

4. O persoană capătă pondere în societate datorită abilităților sale de a construi interacțiuni sociale și de a vinde produse și servicii. Aceste abilități aduc rezultate reale sub formă de libertate financiară și psihologică totală și independență în raport cu alte persoane.

5. Încercările de a comunica la același nivel cu cel ce plătește pentru tine și îți rezolvă problemele este o mitocănie. Vrei să stabilești reguli – plătește.

6. Pentru ca unei persoane să-i fie respectate granițele, gusturile și necesitățile, ea trebuie să merite asta prin investiția sa în ceea ce se deține în comun. Autoritatea nu cade din cer.

7. Dezvoltarea are loc cel mai rapid în condițiile care sunt acum. Condițiile ideale duc la degradare și nu la dezvoltare. Dacă o persoană vrea să devină creatorul propriului destin, ea trebuie să accepte regulile de viață care sunt acum: cu limite și probleme.

În acest fel, copilul tău va găsi drumul spre succes, prosperitate și libertate totală.

Nina Rubstein

Sursa