Îngrijirea mușcatelor: Elixirul secret care îți aduce o înflorire luxuriantă!

În perioada de carantină am încercat să nu pierd timpul aiurea – am început să cresc flori și chiar am reușit să mă împrietenesc cu mai mulți grădinari cu experiență.

„De ce anume mușcatele?” – ai putea să mă întrebi. Și voi răspunde, că fără această plantă frumoasă pur și simplu nu îmi pot imagina apartamentul meu! Încă din copilărie îmi amintesc cum bunica mea avea pervazul de la bucătărie plin cu ghivece de mușcate colorate. De care numai nu avea ea: și de culoare roz, roșu, alb și chiar bordo!

Ce-i drept, pelargonium (a doua denumire a mușcatelor) nu înflorea în mod constant și abia acum am înțeles motivul. Am să încerc să vă ofer câteva sfaturi utile pentru o înflorire magnifică și frecventă a acestei plante frumoase.

Mușcatele sunt ușor de îngrijit. Pe un pervaz însorit la temperaturi mai înalte de 12 grade, acestea pot înflori aproape tot anul. Grădinarii le numesc decoratori universali, deoarece o varietate de soiuri pot decora în mod luxos orice încăpere, balcon sau chiar pat de flori. Cu o înflorire îndelungată, plantele arată întotdeauna îngrijite și rezistente la condițiile meteorologice.

Pentru pelargonium, seceta este mai confortabilă decât umiditatea excesivă, din cauza căreia rădăcinile putrezesc. Însă dacă admiți o uscare puternică a solului, atunci florile vor avea de suferit. Dacă camera este caldă, udarea se poate face în fiecare zi. Atenție însă, ca stratul de superior să fie uscat bine.

Dacă acesta nu reușește să se usuce – redu udarea la 2-3 ori pe săptămână. Semnele udării excesive vor deveni vizibile imediat: frunze lipsite de viață, care pot fi uneori acoperite cu mucegai.

Pentru a stimula procesul de înflorire continuă, trebuie să apelezi la o metodă verificată – hrănirea plantei. O „dietă” aspră, atunci când planta prezintă semne de lipsă de nutrienți, duce de obicei la boală, deoarece planta nu are forțe să reziste.

Înflorirea va continua aproape tot anul împrejur dacă planta este hrănită cu un elixir minunat. Iată compoziție: 2,7 litri de apă, 100 grame de drojdie și jumătate de pahar de zahăr. Într-un borcan de trei litri se toarnă 2,6 – 2,7 litri de apă șezută fără clor. Diluează drojdia în apă călduță, apoi adaugă împreună cu zahăr în borcan. Acoperă borcanul cu tifon și păstrează-l la cald, agitând ocazional conținutul.

Soluția va fi gata când se va termina fermentația. După aceea, diluează 1 pahar în 10 litri de apă și udă mușcatele o dată la două săptămâni.

Mușcatele iubesc diverși aditivi minerali și organici. Când planta este în stadiul activ de înflorire, este necesar să adaugi în apă îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu. Datorită acestora, florile vor arăta întotdeauna sănătoase și bine îngnrijite. De asemenea, apa cu iod poate fi considerată un îngrășământ foarte bun: 1 picătură de iod la 1 litru de apă.

De asemenea, grădinarii te sfătuiesc să pulverizezi frunzele de mușcată cu tinctură din coji de ceapă. Aceste coji pot fi adăugate și în sol împreună cu îngrășămintele în procesul de udare.