Iată cum tratăm corect răceala: remedii ieftine, care chiar ajută

Răceala nu este un diagnostic, aceasta este denumirea populară a bolilor care ne afectează cel mai mult în sezonul rece. Aceasta este o viroză și se manifestă prin nas înfundat, eliminări nazale, dureri în gât, tuse, dureri de cap, slăbiciuni și uneori febră.

Cum apare răceala?

Răceala nu apare de la frig, așa cum cred majoritatea. Aceasta este o infecție respiratorie acută, care în majoritatea cazurilor este provocată de virusuri. Aceștia se înmulțesc foarte ușor în locurile aglomerate: transportul public, oficii, școli, grădinițe și se transmit prin aer. Atunci când microbii nimeresc în organism, imunitatea noastră răspunde la atac și produce anticorpi, care omoară virusul. Pentru acest proces, organismul are nevoie de la 3 până la 10 zile.

Cum tratăm răceala?

În mod normal, răceala trece singură în aproximativ o săptămână, însă pentru a evita complicațiie, ar fi bine să ajutăm organismul s-o suporte mai ușor.

Rămâi acasă și odihnește-te

Atunci când organismul luptă cu infecția el are nevoie de multă energie, de aceea ar fi bine să stai acasă și să te odihnești cât mai mult. Nu uita că viroza se transmite foarte ușor, respectiv, dacă vei merge la serviciu în această stare, din cauza ta ar putea suferi mai multă lume.

Bea cât mai multe lichide

Lichidele chiar ajută în lupta cu răceala. Bea compot din fructe uscate sau ceai călduț cât mai mult, astfel vor fi ușurate simptomele răcelii.

Atunci când în organism sunt suficiente lichide, toate mucozitățile din nas și din plămâni se elimină mai ușor. Și febra este un motiv să bei cât mai multe lichide, pentru că în aceste momente corpul se deshidratează.

Folosește picături pentru nas

1. Cu apă sărată. Este foarte eficientă soluția fiziologică de 0,9%, nu este neapărat să dai o groază de bani pe apă de mare. Ambele curăță nasul foarte bine.

2. Vasodilatatoare. Ele scot inflamația, care nu ne permite să respirăm. Aceste picături nu se recomandă a se folosi mai mult de 5 zile pentru că provoacă dependență.

Ajută gâtul

Gâtul bolnav se tratează cel mai ușor cu terapie caldă: ceai călduț, băut cu înghițituri mici, gargare cu ceai călduț sau pastile pentru supt.

Misiunea gargarelor este de a ușura durerea și înghițitul. Virusul nu poate fi omorât în acest fel.

Folosește analgezice

Atunci când te doare foarte tare capul, folosește un medicament pe bază de ibuprofen sau paracetamol.

Lasă temperatura să-și facă treaba

Scade febra care este mai sus de 38,5 grade. Atunci când termometrul arată mai puțin, organismul luptă activ cu virusul. Poți folosi antipireticele doar dacă te simți prost.

Aerisește încăperile și mergi la plimbare

Aerul curat și rece nu va complica situația, dimpotrivă va ajuta. Aerisirea este o metodă de purificare a aerului plin de microbi – cel mai simplu mod de dezinfectare.

Și plimbările sunt binevenite, însă nu la magazin, ci în parc.

Cum să nu tratăm răceala?

1. Nu lua antibiotice. Antibioticele acționează doar asupra bacteriilor și nu omoară virusurile. Utilizarea excesivă a antibioticelor duce la slăbirea imunității și la rezistența bacteriilor la tratament.

2. Nu cumpăra imunomodulatori. Eficiența lor nu a fost demonstrată, decât în ceea ce privește golirea buzunarelor.

3. Nu ține picioarele în apă fierbinte. Metoda bunicii poate să-ți provoace arsuri pe piele și nimic mai mult.

4. Nu bea vitamine cu pumnul. În deosebi vitamina C. Înainte se consideră că aceasta ajută și această părere s-a îmbibat prea bine în societate.

Ce pericole prezintă răceala?

Dacă o răceală nu este tratată până la sfârșit, pot apărea o serie de complicații. De exemplu, infecția virală poate fi însoțită de una bacterială, care netratată poate trece în pneumonie. De asemenea, infecția poate deveni cronică, adică se poate întoarce.

De aceea, în timpul răcelii trebuie să ai grijă de tine și să-i permiți organismul să se restabilească.

Foto: pexels.com