Groapa Marianelor: 10 Curiozități despre cel mai adânc punct al Pământului!

Fiecare ocean este frumos și misterios în felul său. Dar puține zone acvatice ale Pământului se pot compara cu Groapa Marianelor. Acest loc este foarte puțin studiat, surprinzător și ceea ce este mai important, cel mai profund șanț oceanic de pe glob. Fiind situată în Oceanul Pacific, este o zonă care are formă de semilună și se întinde pe aproximativ 2000 de km.

În acest articol găsești 10 cele mai interesante curiozități despre Groapa Marianelor – locul misterios, care continuă să atragă foarte mulți cercetători. 

1.În Groapa Marianelor poate încăpea complet Chomolungma

Cu toții știm că vârful Everest sau Chomolungma este cel mai înalt punct al Pământului, fiind situat la 8850 de metri înălțime. Pentru a îți face o închipuire mai exactă despre adâncimea efectivă a Groapei Marianelor, dacă am scufunda muntele Everest în ea, atunci vârful lui ar fi la 2183 de metri adâncime.

2.În marile adâncuri ale șanțului există viață

În ciuda faptului că în Groapa Marianelor lipsește absolut lumina, iar condițiile acide nu sunt potrivite pentru viață, acolo a fost găsit un număr mare de organisme. În această zonă există mai mult de 200 de microorganisme și creaturi mici, inclusiv crustacee și amfipode. În 2016, acolo a fost descoperită o nouă specie de melci.

3.Pentru prima dată, de Groapa Marianelor s-a aflat în secolul al XIX-lea

Groapa Marianelor a fost descoperită în anul 1875, în timpul expediției de 4 ani în jurul Pământului a vasului maritim „Challenger”. Această călătorie și cercetare a fost una revoluționară în domeniul oceanografiei. În acest timp, nava a trecut aproape 130 mii de km și au fost făcute 4700 de descoperiri. Iar șanțul poartă acest nume datorită insulelor din apropiere.

4.Cel mai adânc punct din Groapa Marianelor poartă numele de „Challenger Deep”

Unele puncte ale Groapei Marianelor sunt mai adânci decât altele. Și cel mai adânc este Groapa Challenger. Aceasta a fost numită în cinstea celor două nave, care au explorat profunzimea zonei cu ajutorul unui sonar. Conform celor mai recente date, adâncimea Groapei Challenger este de aproximativ 11 km.

5.Apa din Groapa Marianelor nu este doar rece

Datorită adâncimii sale, temperatura apei este de doar câteva grade peste punctul de îngheț. Însă, precum este caracteristic mediului acvatic, straturile sunt etajate, cele calde formându-se prin răspândirea plăcilor tectonice. Temperatura în jurul orificiilor poate ajunge până la 300 grade Celsius. Deși suportă o temperatură foarte mare, apa nu ajunge la fierbere din cauza temperaturilor scăzute ale valurilor din jur.

6.Primele fotografii la marea adâncime au fost făcute de un regizor de la Hollywood

În 2012, James Cameron a fost cu o expediție în Oceanul Pacific. În luna martie a aceluiași an, James s-a scufundat în inima Groapei Challenger la o adâncime de 10.900 m. El a reușit să facă fotografii, care au fost primele din istoria vieții subacvatice a Groapei Challenger. James Cameron este a treia persoană din lume, care a cucerit Groapa Marianelor și primul care s-a scufundat de unul singur, aflându-se sub apă timp de trei ore.

7.Groapa Marianelor poartă titlul de Monument Național al SUA

În anul 2009, președintele SUA George Bush a semnat ordinul, potrivit căruia Groapa Marianelor este parte a tezaurului monumental maritim american.

8.Doar 5% din Groapa Marianelor sunt studiate

Este interesant faptul, că oamenii cu ajutorul tehnologiei moderne au studiat suficient spațiul și chiar vor să colonizeze planeta Marte. Pe când doar 5% din cel mai adânc loc de pe planeta Pământ este explorat până în prezent și în acest format este cartografiat.

9.În profunzimea Groapei trăiesc organisme periculoase pentru oameni

Șanțul este un adevărat focar de specii neidentificate anterior. Amibe unicelulare de 15 centimetri (pentru unicelulare este o mărime gigantică) numite xenofiotori, sunt constituite din metale grele – mercur, plumb și uraniu. Aceste elemente chimice sunt foarte periculoase pentru organismele vii obișnuite.

10.Creaturile care trăiesc la adâncime sunt incredibil de longevive

Multe dintre aceste organisme au o durată de viață de peste o sută de ani, acestea fiind unic concepute pentru a supraviețui într-un mediu extrem. Aceste forme de viață nu sunt rezultatul evoluției, ci mai degrabă al adaptibilității.