Experiment. Vezi care-s efectele atingerilor umane

Știi ce se află în spatele atingerilor umane obișnuite? Deseori, noi credem doar cu urechile și ochii. Trebuie să știi că senzațiile tactile nu sunt deloc mai puțin importante. Cine ar fi crezut că o singură atingere poate schimba cursul gândirii umane?!

1.Fiecare atingere are valoarea sa 

În 1977, a fost realizat un experiment într-o cabină telefonică. Oamenii mai sensibili care erau atinși în mod obișnuit odată intrați acolo, erau cei mai predispuși de a restitui monedele lăsate de experimentator.  De asemenea, s-a constatat că, chelnerrii care se ating prietenește de către clienții săi – primesc cel mai mare bacșiș.

2. Atingerea – ca un apel spre ajutor

Oamenii cărora le cereți ajutorul, dar, concomitent le oferiți și o simplă atingere, aceștia sunt cei mai predispuși să vă ajute. În 2003,  acest experiment a fost realizat în timp ce o „victimă” roagă persoane străine să găsească un lucru care cică l-a pierdut. Procentul oamenilor care nu s-au lăsat indiferenți la această rugăminte a crescut în medie cu 80% datorită unei simple atingeri în timp solicitării ajutorului.

3. Atingerea – un semn al respectului

În 1980, oamenii americani de știință, de asemenea au efectuat un experiment la subiectul respectiv. Oamenii au fost rugați să semneze o petiție. Acei oameni care au fost atinși (mod simplu, nesemnificativ), au semnat mult mai repede petiția comparativ cu cei care nu au fost atinși.

4.Două atingeri întotdeauna sunt mai efective decât una

Această afirmație a fost verificată în 2008, de către cercetătorii Vaidis și Halimi-Falkowicz pe un eșantion de 180 bărbați și 180 femei, fiind rugați să completeze un chestionar. Cei atinși de 2 ori aveau mai multe șanse de a-l completa, comparativ cu cei care au fost atinși o singură dată.

5. Atingerea și cultura

Nu în toate țările atingerea este percepută ca un semn de respect și de sprijin. În 2010, în Polonia a fost efectuat un experiment în care oamenii de știință au observat că bărbații polonezi reacționează irascibil la atingerea altui om în timpul unei conversații.

6. Atingerea – ca un instrument al vânzării

În Franța, atingerea are un efect opus. Acest experiment a fost realizat la o piață auto. Clienții cărora în timpul unei conversații vânzătorii de gen masculin le atingeau mâna, erau mai predispuși să cumpere mașina, comparativ cu cazurile când vânzătorii prezentau oferta doar vorbind.

7. Sentimentele prin prisma atingerii

De asemenea, în urma unui experiment realizat de către oamenii americani de știință, aceștia au observat o caracteristică interesantă. Participanții trebuiau să identifice emoțiile prin atingere. Ei nu au văzut persoana care i-a atins, dar au ghicit cu o precizie de 70% furia, frica, dezgustul, iubirea, recunoștința și simlatia… toate acestea prin simpla apăsare a umărului.