Ei există și rezistă de sute de milioane de ani pe Pământ: 16 Lucruri pe care nu le știai despre Rechini!

Ființe străvechi, dar adaptate excelent lumii lor, înzestrate cu capacități fizice incredibile, cu simțuri aparte – rechinii există și rezistă de sute de milioane de ani pe Pământ. Ne-am obișnuit să-i asociem cu pericolul, însă ei sunt mai mult de atât, iar viziunea noastră limitată, arată cât de puțin sunt, de fapt, cunoscuți.

16.Dinții rechinilor cresc de-a lungul întregii lor vieți. Oricărui rechin mediu îi cresc până la 7 rânduri de dinți. Așa cum gura este principala armă a prădătorului, natura i-a înzestrat cu colți, care se înnoiesc în decursul vieții. Datorită acestui fenomen, rechinii pot schimba până la 30 de mii de dinți de-a lungul întregii sale existențe.

15.Rechinii se nasc cu capurile moi. Asta simplifică semnificativ procesul de naștere și nu traumatizează organismul mamei – rechin.

14.Lupta pentu existență la rechini începe încă în uterul mamei. Încă fiind embrioni, rechinii încep să concureze între ei și să se mănânce unul pe altul. Trebuie să rămână doar doi – câte unul de fiecare parte a uterului.

13.Rechinii au existat pe Pământ cu mult înaintea dinozaurilor. Mai exact cu 200 milioane de ani înaintea lor. Este uimitor că, de-a lungul acestui timp rechinii s-au schimbat foarte puțin.

12.Rechinii preferă bărbații în calitate de victimă. Deși în ocean înoată un număr aproximativ egal de bărbați și femei, reprezentanții sexului masculin suferă mai des în urma atacurilor rechinilor.

11.Rechinul poate mânca orice. Câte lucruri diferite au fost găsite în burta rechinilor – încălțăminte, scaune, lăzi cu instrumente și cuie, seturi de tobe, sticle închise de vin!

10.Să mori din cauza unei mușcături de rechin – nu e chiar atât de simplu. Deși atacurile prădătorilor nu sunt o raritate, acestea rareori duc la moarte. În majoritatea cazurilor rechinii își mutilează victimele și apoi le lasă. Spre deosebire de albine și fulgere, care, conform statisticilor, devin cauze de moarte a oamenilor mult mai des.

9.Oamenii reprezintă un mare pericol pentru rechini. Unui om atacat de rechin, îi revin sute de milioane de rechini uciși de oameni.

8.Cel mai mare rechin – balena albă care a fost prinsă în apropierea insulei Phillip, Australia, cântărea în jur de 2,5 tone și avea o lungime de aproape 6,6 metri.

7.Rechinii trebuie să înoate ca să respire, pentru că organismul lor nu este capabil să pompeze desinestătător apa în branhii.

6.Există rechini de diferite dimensiuni: de la 17 cm (Mitsukurina owstoni) și până la 15 metri (Rhincodon Typus).

5.Din dinții rechinilor se confecționau săgeți. Mai exact vârfuri de săgeți. Astfel de arme au fost găsite în mormintele amerindienilor. Înafară de asta, ei mai foloseau colții de rechin pentru a-și confecționa diferite accesorii.

4.Auzul este cel mai dezvoltat simț al rechinilor. Ei pot auzi la distanțe de kilometri. Celelalte simțuri sunt mai slabe.

3.Ouăle rechinilor sunt cele mai mari din lume. Unii reprezentanți se înmulțesc prin depunerea ouălor, care uneori ajung să aibă 35 cm în diametru.

2.Rechinilor li se aduceau jertfă. Pe timpuri, locuitorii insulelor îi considerau pe rechini a fi zei și se străduiau în orice mod să-i mulțumească pe prădători.

1.Rechinii au o piele foarte dură. Dură și groasă – la rechinii – balenă, de exemplu, grosimea epidermei poate ajunge până la 10 cm.