
Nu există două căi identice către succes. Site-ul american Business Insider a ilustrat perfect acest lucru, folosind extrase din biografiile câtorva oameni celebri din zilele noastre.
Donald Trump
Viitorul miliardar a absolvit universitatea cu diplomă în economie și a ocupat imediat un birou prestigios în compania părinților săi – „Elizabeth Trump & Son”. Postul s-a dovedit a fi nu atât de „cald” pe cât de responsabil. Trump a preluat câteva proiecte complexe în domeniul construcțiilor comerciale.
El a reușit să obțină un astfel de succes, încât cu doar 3 ani mai târziu a preluat conducerea și a redenumit compania în „Trump Organisation” și și-a continuat atacul asupra Manhattan-ului, luând de la concurenți cele mai profitabile comenzi pentru construcția de zgârâie-nori.
Steve Jobs
A abandonat o instituție prestigioasă de învățământ după doar un semestru de studiu. Dorind să strângă bani pentru o retragere spirituală din India, s-a angajat ca tehnician la Atari, o firmă producătoare de jocuri video. Dar aici, lui Jobs i s-a încredințat rezolvarea unor probleme interesante în optimizarea jocurilor pe calculator, iar bunul său prieten Wozniak a făcut toată munca tehnică dificilă pentru el. Și astfel s-a descoperit talentul lui Steve Jobs – viitorul guru al industriei IT și „liderul-legendă”.
Hillary Clinton
În intervalul dintre obținerea studiilor superioare și admiterea la cea de-a doua universitate, viitoarea prima doamnă a Statelor Unite a petrecut o vară în Parcul Național McKinley din Alaska. Aici a spălat vasele și a lucrat la o fabrică de prelucrare a peștelui – tăia și ambala somon. Mai târziu, Hillary glumea că abilitățile dobândite în acea perioadă i-au fost foarte utile în Capitol Hill.
Albert Einstein
Tânărul inteligent, dar necomunicabil, a petrecut doi ani lucrând part-time ca profesor de fizică și matematică la Școala Politehnică Federală Elvețiană. Să devină un profesor cu drepturi depline, îl împiedica lipsa de protecție din partea colegilor săi mai mari care nu îl aveau la inimă. Din fericire, amicul său Marseille Grossman l-a scos pe Einstein de la acea școală, aranjându-l într-un birou de brevete.
Mary Barra
Viața și cariera actualului director General Motors sunt legate în mod inextricabil de această companie. Tânăra Mary nu a avut de ales – tatăl ei a lucrat 40 de ani la această întreprindere, fata a fost înscrisă automat într-un colegiu al companiei, cu condiția să întoarcă taxele de școlarizare, muncind tot acolo. Mary s-a dovedit a fi un bun specialist în ingineria electrică, dar potențialul de manager s-a făcut repede simțit și compania i-a plătit din nou studiile. De această dată la Universitatea Stanford, de unde Barra s-a întors deja în calitate de manager priceput și perseverent.
Dwayne Johnson
Tânărul Dwayne își vedea viitorul legat de sport, fiind un adolescent înalt era pasionat de fotbalul american. Dar această pasiune nu era reciprocă și i s-a atribuit doar statutul de apărător subestimat în echipa Universității din Miami. Johnson s-a încăpățânat să devină un sportiv profesionist, dar a petrecut întregul sezon în vestiar. Disperat, a apelat la tatăl său care l-a luat în afacerea familiei – după doar un an, Dwayne și-a făcut debutul în wrestling.
Elon Musk
Fiind un student talentat cu diplome în fizică și economie, Musk a început să lucreze la un doctorat în filozofie la Universitatea Stanford. Dar a izbucnit boom-ul „dotcom-urilor” și tânărul a fondat prima sa companie Zip2.
Aceasta s-a specializat în directoarele de afaceri pe internet și, spre deosebire de mulți concurenți, nu a dat faliment în primii ani. Vor trece câțiva ani și Compaq o va cumpăra de la Musk pentru 307 milioane de dolari – acest capital va deveni baza proiectului PayPal.
Larry Ellison
Un an la Universitatea din Illinois și doar un semestru la Universitatea din Chicago – cunoștințele dobândite de viitorul fondator Oracle au fost suficiente pentru a stăpâni de sine stătător știința programării în următorii 8 ani. În tot acest timp a lucrat part-time, oriunde a fost posibil, în special reparând calculatoare. Steaua norocoasă pentru Ellison a fost job-ul la Amdahl Corporation, unde i-a fost încredințată prima sarcină serioasă – dezvoltarea unui mainframe compatibil cu soluțiile IBM de atunci.
Jeff Bezos
Pentru a-l avea ca angajat pe absolventul Universității Princeton s-au luptat Intel, Bell Labs, Andersen Consulting și alte companii, dar deținătorul diplomei cu distincție în domeniul tehnologiei informaționale a decis că ar fi mai bine să lucreze mai aproape de bani. Și a primit un loc de muncă la Fitel, unde a dezvoltat software-ul pentru Wall Street. Bezos și-a construit o carieră bună, dar a decis să-și încerce abilitățile în comerțul electronic, fondând imperiul comercial Amazon.
Angela Merkel
Își dorea să devină inginer – după ce a studiat la Universitatea din Leipzig, a încercat să-și găsească un loc de muncă la Școala Tehnică Superioară din Berlinul de Est. Războiul Rece era în toi și erau recrutați toți cei care căutau să ajungă pe teritoriul „inamicului”. Tânăra Merkel a respins oferta de a spiona și a petrecut următorii 12 ani în calitate de cercetător junior până a obținut doctoratul în chimie cuantică.
Ulterior, istoricii vor ajunge la concluzia că decizia ei a fost corectă, pentru că cei care au avut legături cu Stasi nu au avut nicio șansă de a construi o carieră politică în Germania unită.
Stephen King
Celebrul scriitor a lucrat la primele sale lucrări în schițe, deoarece era nevoit să muncească la o splătorie pentru a-și plăti facturile. Inițial, King plănuia să învețe copiii și a primit o educație de specialitate și avea un certificat de profesor. Dar nu s-a angajat imediat la un loc de muncă. Doi ani mai târziu, a vândut romanul „Carrie” și a reușit să devină independent financiar, ceea ce i-a permis să scrie zile la rând.