Divorț sau mai multă pasiune: Când și de ce să nu dormi cu soțul în același pat

Prietenii care vin la noi în vizită sunt adesea surprinși să afle că eu și soțul meu dormim în paturi diferite. Acest lucru este perceput ca un semn alarmant: pasiunea a trecut, au rămas doar îndatoririle. În același mod, ei reacționează la faptul că noi urmărim filme și emisiuni diferite, cumpărăm mâncare sau gătim separat. Astfel, e prea posibil să urmeze și un divorț, spun ei.

Între timp, anume o astfel de distanță este ceea ce ne permite să rămânem împreună de-a lungul anilor.

Acele cupluri care merg la muncă în fiecare dimineață sau chiar lucrează pe ture și se văd doar câteva zile pe lună, nu înțeleg un astfel de mod de viață. Ei sunt de părerea că fiecare secundă de timp liber trebuie folosită pentru intimitate, petrecută în doi. Dar cei care locuiesc în aceeași casă de mulți ani și lucrează de acasă știu că aceasta este singura șansă de a menține o relație sănătoasă.

Cert este că două persoane nu se pot transforma într-un întreg, nu se pot contopi complet într-o singură personalitate. Toate aceste „jumătăți sufletești” care se caută unele pe altele pentru a se uni pentru totdeauna sunt doar un mit frumos, psihicul uman nu funcționează așa. Pentru ca un cuplu să fie puternic, acesta trebuie să fie format din două părți – un teritoriu comun și noul pe care fiecare partener îl poate aduce din lumea exterioară.

Grupurile restrânse de persoane închise într-o încăpere sunt predispuse la crize de agresiune și violență. Iar în familiile, unde oamenii nu sunt obișnuiți să respecte spațiul unul altuia, intră fără să bată și nu țin cont de spațiul personal al partenerului, ultimul refugiu unde omul poate fi în singurătate rămâne a fi toaleta.

Oamenii care sunt permanent împreună încetează să mai fie interesați unul de celălalt. Ce nou îți poate spune partenerul, dacă ați fost toată ziua în aceeași încăpere, ați citit aceleași cărți, ați vizionat aceleași filme? Nimic. Din senin, apar scandalurile, scopul principal al cărora este de a vă despărți prin camere diferite și de a rămâne singuri. Practic, pentru un cuplu este mai dificil să treacă testul spațiului comun decât cel al distanței.

Noi am parcurs deja această cale grea și am înțeles cât este de important să avem interese diferite, trăind în același apartament și lucrând de acasă. Cu un astfel de stil de viață, paturile separate sunt o idee minunată. Nemaivorbind de faptul că este mult mai convenabil să dormi singur, iar acest lucru nu exclude deloc pasiunea conjugală.

Cu toate acestea, pentru multe cupluri care abia sunt la început de cale și trec prin această experiență, spațiul comun poate deveni o încercare grea. Le-aș oferi un sfat: să nu uite că fiecare trebuie să aibă două jumătăți ale sufletului, două părți ale personalității, două teritorii – unul comun și unul personal. Totuși, posibilitatea de a fi singur este la fel de necesară pentru căsnicie, precum și oportunitatea de a fi împreună…