Dior copiază hainele tradiționale românești și le vinde cu 30.000 de euro! Românii iau atitudine!

Plagiatul nu este un fenomen nou în lumea modei, chiar și casele mari de modă îl practică. În 2017, Dior a lansat o colecție de haine pre-toamnă cu motive tradiționale.

Foarte curând oamenii au început să observe că multe dintre aceste ținute se aseamănă izbitor de mult cu costumele tradiționale românești, și anume cele specifice Bihorului. Din păcate, Dior nu a recunoscut niciodată și nici nu a oferit credit creatorilor originali. Renumita casă de modă vinde acum haine cu motive tradiționale la un preț de până la 30.000 de euro și nici măcar o parte din aceste încasări nu vor ajunge la meșterii artizani din Bihor.

Zona Bihorului este bogată în elemente folclorice și tradiții unice și deosebit de frumoase.

Oamenii de aici prețuiesc și se mândresc cu portul tradițional care le aparține. Create de meșterii locali, hainele făcute de mână țin să reprezinte tradițiile locale.

Ținutele tradiționale specifice zonei Bihorului sunt foarte distincte de alte culturi.

Designerul responsabil de decizia de a se „inspira” din haina tradițională românească este Maria Grazia Chiuri, directorul artistic al casei de modă Christian Dior.

Articolele prezentate în colecția de pre-toamnă 2017 poartă o asemănare uluitoare cu cele tradiționale românești, în special „cojocul binșenesc” specific regiunii din Beiuș.

Asemănarea nu poate fi negată!

Casa de modă Dior vinde aceste articole cu motive tradiționale la un preț de până la 30. 000 de euro.

Din păcate, Dior face asta fără să acorde credit comunității Bihor și nici nu menționează sursa de inspirație.

Beau Monde, o revistă de modă cu conținut original românesc, a decis să combată această nedreptate.

Aceasta a lansat Bihor Couture, o marcă de haine românească, ale cărei creații sunt făcute de meșterii artizani pe care i-a copiat Dior.

Datorită acestui fapt, oamenii au posibilitatea să achiziționeze creații autentice românești din județul Bihor la un preț mult mai mic și să susțină direct meșterii locali.

„Tradițiile nu trebuie uitate; tradițiile trebuie transmise și promovate. Dacă am constituit o sursă de inspirație pentru alții, acest fapt ne confirmă că avem un produs valoros, iar această marcă și această companie ne pot ajuta să ne vindem creațiile originale în afara țării” – a declarat Roxana Dobrița, redactor-șef al revistei Beau Monde.