Dickens își critica în public soția, numind-o grasă și proastă! Iată cum femeia a răspuns umilințelor!

Charles Dickens a fost un scriitor englez, renumit pentru opere precum „Marile speranțe”, Aventurile lui Oliver Twist” și „David Coperfield”. Mulți îi cunosc operele literare, dar mai puțini știu despre viața lui personală și relația cu soția Catherine.

Dickens își critica mereu soția pentru că era grasă. Scriitorului nu-i plăcea că aceasta mânca prea mult și nesănătos, că stătea mereu întinsă pe canapea, că era cam prostuță și nu avea despre ce vorbi cu ea, că nu le acorda atenția cuvenită copiilor și că era dezechilibrată emoțional. Ea era mereu geloasă și plângea fără motiv. Marele scriitor a descris toate aceste neajunsuri ale soției sale într-o scrisoare publică, pe care au citit-o aproape toți locuitorii din Regatul Unit al Marii Britanii și chiar îl compătimeau pe geniu.

Fiind scriitorul meu preferat, după ce am citit despre asta, nu îmi ieșeau din cap aceste gânduri: După ce ai născut 10 copii în 12 ani, nu ai cum să nu te îngrași. După ce ai îngropat 3 dintre copiii tăi, este firesc să nu ai putere și nici dorință să te ridici din pat. Și cum să fii mereu binedispusă, când trebuie să faci mâncare, să hrănești și să strângi după atâția copii, soț și încă și oaspeți să primești…

Și ai părea proastă și penibilă, deși Catherine a pornit spre America alături de soțul ei pe o navă teribilă și a dat dovadă de mult curaj și devotament. Și care femeie nu ar fi geloasă și nu ar plânge, dacă din greșeală acasă ar fi fost livrată o brățară cumpărată de soț pentru o tânără actriță?..

Această actriță și era motivul tuturor schimbărilor – soția a îmbătrânit și s-a îngrășat. Iar amanta lui avea 18 ani. Dickens obosise de soție, dar în acea perioadă, relația extraconjugală i-ar fi distrus, indiscutabil, reputația scriitorului. Dickens chiar a ordonat ca trecerea spre jumătatea lui de dormitor să fie îngrădită cu cărămidă – în mod demonstrativ e puțin spus.

Iată de ce această soție grasă, proastă și nebună s-a ridicat într-o zi din pat, și-a luat o pălărie și a plecat de acasă pentru totdeauna. Pentru ca să nu mai fie umilită, să nu mai fie criticată și pentru ca să nu mai citească despre neajunsurile ei în ziare. Așa a trăit toată viața singură, pentru că scriitorul i-a interzis să-și vadă copiii.

Când a murit Charles Dickens, fosta lui soție a cerut doar un singur lucru – să-i fie publicate scrisorile, pe care i le adresa el în tinerețe, să vadă toți cât de mult a iubit-o, cât de suplă, veselă și fermecătoare era. Dar nici această rugăminte nu i-a fost îndeplinită…