Descoperă 13 fotografii rare, de la contrucția celor mai celebre obiective turistice din lume

Majoritatea dintre noi își dorește să vadă Turnul Eiffel sau Statuia Libertății, asta în cazul în care dorința nu a devenit deja un vis împlinit. Suntem fascinați de originalitatea, dimensiunile și frumusețea lor, dar nici nu avem idee cum au fost construite. Cu siguranță, pe unii procesul de creație o să-i fascineze mai mult decât rezultatul.

Haideți să facem o călătorie în timp și să vedem cum au fost construite o parte dintre cele mai populare obiective turistice din lume.

1. Statuia lui Hristos Mântuitorul, Rio de Janeiro, Brazilia ( anii de construcție 1921-1931)

Statuia lui Hristos Mântuitorul este un adevărat simbol al Rio de Janeiro. Autoritățile locale de aici păstrează și acum rezerve de piatră din care aceasta a fost construită pentru a o putea restaura. Întrucât această construcție de 38 de metri aproximativ de 4 ori pe an este lovită de fulgere.

2. Muntele Rushmore, muntele celor 4 președinți, Dakota de Sud, SUA ( anii construcției 1927-1941)

 

Acesta este un basorelief cu înălțimea de 18,6 m, care întruchipează 4 președinți ai SUA, cu merite deosebite: George Washington ( pentru instaurarea democrației), Thomas Jefferson ( pentru Declarația de Independență), Abraham Lincoln ( pentru abolirea sclaviei) și Theodore Roosevelt (pentru contribuția la construcția Canalului Panama).

3. Turnul Eiffel, Paris, Franța ( anii construcției 1887-1889)

Această statuie a fost construită pentru o Expoziție Mondială și trebuia să fie demontată după 20 de ani. Însă turnul a fost atât de mult pe placul turiștilor că s-a renunțat la distrugerea lui. În prezent, acesta este vizitat de circa 7 mln de oameni pe an.

4. Barajul Hoover, frontiera statelor Arizona și Nevada, SUA ( anii construcției 1931-1936)

Această minunăție arhitecturală se află în apropiere de Las-Vegas și atrage aproape un milion de vizitatori pe an. Barajul de 221 de metri are și o stație de producere a energiei electrice.

5. Burj Khalifa – cea mai înaltă construcție din lume, Dubai, EAU ( anii de construcție 2004-2010)

Aceasta este cea mai înaltă construcție creată vreodată de om – 828 de metri și 163 de etaje. Construcția a costat 1,5 miliarde de dolari.

6. Flatiron Building, New York, SUA (anii construcției 1901-1902)

Numită de către oameni „Fierul de călcat” din cauza formei triunghiulare, construcția a generat foarte multe critici. Unii spuneau că aceasta este prea înaltă (87 m) și nerezistentă. Însă și peste un secol cu numeroase uragane, clădirea stă încă foarte sigur.

7. Gateway Arch – poarta spre vest, Saint Louis, SUA ( anii construcției 1963-1965)

Această arcă enormă cu înălțimea de 192 de metri și aproximativ aceeași lățime a fost proiectată încă în 1947, însă construcția a început abia peste 16 ani. De pe această arcă se deschide o priveliște extraordinară.

8. Teatrul de Operă din Sidney, Australia ( anii construcției 1959-1973)

Această clădire este cunoscută practic de fiecare, datorită formei sale deosebite. Acoperișul său duce cu gândul la o corabie gigantică.

9. Podul Manhattan-Brooklyn, New York, SUA ( anii construcției 1901-1912)

Acest pod are o înălțime impresionantă de 2089 de metri. Pe nivelul de sus se deplasează automobilele, iar pe cel de jos merg trenurile, bicicliștii și pietonii.

10. Statuia Libertății, Manhattan, SUA (anii construcției 1876-1886)

Foarte puțină lume cunoaște că Statuia Libertății a fost oferită americanilor de către francezi în anul 1886 în semn de prietenie a celor două țări. În prezent acesta este un simbol al SUA și cel mai important obiectiv turistic al New York-ului.

11. Monumentul lui Lincoln, Washington, SUA ( anii 1914-1922)

Acest monument a fost realizat de către americani în cinstea celui de-al 16-lea președinte al SUA, Abraham Lincoln. El a fost la conducere în perioada Războiului Civil și i-a ajutat pe oameni să depășeașcă această încercare, luptând pentru libertatea lor.

12.  London Tower Bridge, Marea Britanie ( anii construcției 1886-1894)

Simbolul Londrei, podul cu o lungime de 244 de m are la fel 2 niveluri, cel superior este destinat pietonilor, iar cel inferior se ridică pentru ca navele să poată trece.

13. Monumentul lui Washington, SUA (anii construcției 1844-1885)

Acest obelisc de 169 de metri a fost realizat în cinstea președintelui SUA, George Washington. La acel moment, acesta era cea mai înaltă construcție din lume. Clădirea este dotată cu un lift, cu care orice vizitator poate ajunge sus pentru a se bucura de vederile minunate.