De ce câinii se învârt înainte de culcare? – 15 lucruri interesante despre prietenii noștri credincioși

Câinii sunt capabili de lucruri neașteptate! Dacă ai dorit întotdeauna să știi ce simte câinele tău sau de ce acționează anume așa și nu altfel, citește selecția de curiozități despre câini de mai jos!

1.În Țările de Jos nu există câini vagabonzi

Ca urmare a măsurilor guvernamentale, până în 2016, Olanda a reușit să scape complet de câinii fără adăpost. Tuturor animalelor li s-au găsit proprietari, unele au fost sterilizate, plasate în adăposturi, unde li se oferă îngrijire și confort.

2.Romanii antici avea obiceiul de a-și îngropa câinii atunci când aceștia mureau și le scriau epitafuri. 

„În lacrimi, te-am adus în brațe la utlimul loc de odihnă, la fel cum te-am adus cu bucurie în casa mea acum 15 ani”

3.Basenji sau câinele african – una dintre cele mai vechi rase de câini

Unicitatea rasei este că reprezentanții ei nu latră, ci scot sunete speciale, specifice pentru basenji, asemănătoare cu zumzetul, dar pot fi auzite doar atunci când câinele este îngrijorat.

4.Câinii preistorici au trăit acum 32.000 de ani și arătau ca niște câini husky.

Aceștia aveau dimensiunile unui câine ciobănesc, cu un bot scurt și lat și cu un creier mai mare decât al unui lup.

5.Câinii pot să râdă

Un studiu realizat în 1960 a arătat că aceste animale pot experimenta emoția râsului și o pot exprima prin vocalizare (lătrat) și mișcări ale corpului.

6.Câinele determină timpul în care proprietarul se întoarce de la serviciu, prin cantitatea de miros care rămâne în casă. 

Dacă ai un program de lucru regulat și te întorci în fiecare zi la aceeași oră, câinele va memoriza foarte rapid acest timp. El îl determină în funcție de cât de mult miros personal a rămas și cât de mult a dispărut în timpul absenței tale.

7.Acum 20.000.000 de ani pisicile au învins câinii

Confruntarea dintre câini și pisici durează de mii de ani. Potrivit biologilor, în urmă cu aproximativ douăzeci de milioane de ani, în America de Nord, pisicile și câinii s-au confruntat cu un deficit de hrană, iar pisicile au înlocuit treptat câinii din această regiune. Numărul de canini a scăzut mult.

8.Câinii sunt capabili să adune și să scadă

Dezvoltarea mentală a câinelui este la nivelul unui copil de 2 ani. Câinele înțelege mai mult de 165 de cuvinte și, de asemenea, poate adăuga și scădea până la 4-5 unități. Cele mai inteligente rase de câini se consideră collie, ciobănescul, labradorul și bulldogul.

9.Câinele tău știe cine este demn de încredere

Un studiu a arătat că chiar și cățeii mici sunt capabili să stabilească dacă o anumită persoană este de încredere, pe baza caracteristicilor comportamentului său.

10.Chihuahua are cel mai mare creier dintre toate rasele de câini

Desigur, dimensiunea creierului și inteligența nu se pun în corelație, dar Chihuahua este într-adevăr cunoscut datorită faptului că este ușor de dresat și antrenat.

11.De ce câinii se învârt înainte de culcare? 

Lupii și alți câini sălbatici se învârt în jurul locului în care sunt pe punctul să se culce din două motive. În primul rând, pentru a călca iarba și în al doilea rând, pentru ca șerpii și alte creaturi ascunse în ea să părăsească teritoriul. Acest comportament nu are prea mult sens la câinii domestici moderni, dar, așa cum se întâmplă deseori, instinctul este mai puternic.

12.De ce câinii își înclină capul când te ascultă? 

Cel mai probabil, înclinarea capului îl ajută să înțeleagă ce se întâmplă. Câinii citesc perfect limbajul corpului și sunt conștienți de faptul că stăpânul vorbește anume cu ei și așteaptă semnale specifice, care să indice exact că ei ascultă.

13.De ce câinii aleargă după pisici? 

Din obișnuință. În natură, relațiile dintre mamiferele prădătoare sunt întotdeauna tensionate: cei puternici încearcă să-i distrugă pe cei slabi. Un tigur nu va rata niciodată ocazia de a ucide un lup. Aparent, atitudinea câinilor față de pisici este o moșternie a dușmăniei.

14.Insulele Canare sunt numite după câini

Numele arhipelagului provine de la sintagma „Canariae Insulae”, care se traduce ca „insula câinilor”. Potrivit istoricilor, arhipelagul a fost numit după doi mastiffi care i-au însoțit pe maurii, ajunși pe insule într-o vizită diplomatică.

15.Câinii pot să viseze

Chiar și câinii visează. Acest lucru poate fi observat de multe ori dacă te uiți cu atenție la animalul tău de companie.