
Sfaturi pentru cei care își doresc mai multă liniște și ordine în viață.
Creează-ți propriul sistem
1.Adoptă obiceiuri bune în rutina ta
Obiceiurile ne determină acțiunile. Prin inerție efectuăm aceste acțiuni, chiar dacă nu aduc beneficii. Gândește-te la ce obișnuiești să faci.
Obiceiuri bune Vs. Obiceiuri dăunătoare:
-Dormi câte 8 ore Vs. Dormi câte 5 ore;
-Citești înainte de somn câte 1 oră Vs. Pierzi serile pe seriale și rețele sociale;
-Gătești duminica cu rezerve Vs. Te alimentezi regulat cu fast food;
-Petreci timpul comunicând cu cei apropiați Vs. Te izolezi, evitând comunicarea;
-Stabilești limite între serviciu și viața personală Vs. Muncești până la epuizare;
Analizează, care dintre aceste acțiuni sunt benefice, la care merită să renunți și care te ajută să te orientezi către obiective. Pentru a consolida un obicei nou, definește clar de ce ai nevoie de el. Astfel, îți va fi mai ușor să îl adopți. Apoi, întocmește o rutină zilnică în baza obiceiurilor utile.
2.Planifică
Bineînțeles, viața este imprevizibilă dar o mică planificare nu strică niciodată. Cu ajutorul ei, îți vei aranja bine sarcinile și vei evita grijile inutile.
-Include în lista planurilor lucrurile mici, precum spălarea rufelor și curățenia, altfel treburile casnice se vor aduna precum un bulgăre de zăpadă.
-Petrece o oră planificând săptămâna viitoare. De exemplu, vineri seara sau luni dimineața.
-Alocă mai mult timp sarcinilor. De obicei, ni se pare că vom reuși să le executăm mai repede, din această cauză apar deseori probleme.
-Nu uita că ideea nu este să fii permanent ocupat, ci să duci o viață fără stres inutil.
3.Ia în considerație înclinațiile tale
Asigură-te că organizarea vieții și a obiceiurilor nu se transformă în violență asupra propriei persoane. Fii realist și ia în considerare înclinațiile tale. Asta îți va prinde bine în toate aspectele vieții. De exemplu:
-Urăști să calci hainele – cumpără lucruri din materiale care nu se șifonează.
-Nu-ți place să mergi la sală – încearcă sporturi de echipă.
-Nu îți place să citești – ascultă podcast-uri informative sau vizionează filme documentare.
Astfel, vei economisi timpul și efortul pe care ar fi trebuit să-l cheltuiești, forțându-te să faci ceea ce nu suporți să faci.
4.Tinde la regularitate, nu la ideal
Adesea avem așteptări bazate pe principiul „totul sau nimic”. Și atunci când nu le realizăm, abandonăm complet ceea ce am început. Pentru ca acest lucru să nu se mai repete, amintește-ți de beneficiile progresului treptat. Este mai bine să faci ceva constant și să te dezvolți câte puțin, decât să nu faci nimic din teama de a nu atinge idealul. Primul pas este să îți faci planuri realiste care să se încadreze în viața ta.
5.Caută echilibrul
Anume echilibrul este aspectul care suferă atunci când ne străduim să îndeplinim toate sarcinile deodată. De exemplu, în loc să te odihnești, te reții până târziu la serviciu. Acest obicei este rezonabil pe termen scurt, dar dacă continui așa, atunci vor apărea consecințe negative: stres, surmenaj, apatie. Încearcă să te gândești la stabilitate pe termen lung.
Fă câteva pauze în timpul zilei doar pentru a te odihni și a te relaxa, și nu uita de concedii. Mergi în vacanțe de cel puțin două ori pe an. Asta te va ajuta să te simți mai bine și să fii mai eficient în toate domeniile.
6.Identifică-ți prioritățile
Pentru a găsi timp pentru ceea ce este important, trebuie să spui „Nu” celorlalte lucruri. Gândește-te, ce contează cel mai mult pentru tine. După aceea va fi mai ușor să îți structurezi ziua.
7.Scapă de exces și simplifică procesele
Haosul din viață este adesea asociat cu prezența excesivă a lucrurilor, faptelor și gândurilor. Prin urmare, atunci când îți organizezi viața nu uita: mai puțin înseamnă mai mult.
-Curăță spațiul fizic: sortează în mod regulat hainele pe care nu le mai porți, fă ordine la locul de muncă, redu cantitatea obiectelor din casa ta.
-Curăță spațiul digital: renunță la evenimentele mai puțin importante, arhivează sarcinile îndeplinite, șterge sarcinile pe care te-ai răzgândit să le realizezi.
-Curăță spațiul mental: notează ideile și gândurile importante, nu amâna discuțiile dificile, meditează.
8.Urmărește progresul
Astfel, vei vedea ce funcționează și ce nu. Vei fi capabil să dedici mai mult timp acțiunilor care te ajută să te apropii de obiectivele stabilite și să scapi de ceea ce nu-ți aduce rezultate.
9.Automatizează lucrurile
Obiceiurile automatizează luarea deciziilor, iar tehnologia poate automatiza sarcinile repetitive. Acest lucru îți va permite să economisești timp și efort. Gândește-te, ce lucruri ai de făcut în mod repetat, pe care le-ar putea face o aplicație, un site sau un dispozitiv pentru tine. De exemplu:
-Finanțe personale: plata facturilor, investiții.
-Munca: expedierea scrisorilor.
-Casă: curățarea podelelor cu ajutorul unui aspirator-robot.
10.Experimentează
Organizarea nu anulează spontaneitatea și nu înseamnă că trebuie să renunți la tot ce este nou. Se întâmplă că ceva nu mai funcționează sau te plictisești. Acesta este momentul perfect pentru a experimenta. De exemplu:
-Caută proiecte noi (sau un nou loc de muncă);
-Încearcă un nou antrenament sau tip de sport;
-Găsește un nou hobby;
-Încearcă să aplici o nouă metodă de productivitate;
Experimentele vor adăuga culori vieții tale și te vor ajuta să depășești perioadele de stagnare.