Cum să consumi nuci ca să trăiești peste 90 de ani – 3 secrete de la cei mai buni nutriționiști!

Caju, alune, fistic sau migdale, indiferent de tip, nucile reprezintă o componentă universală în rația celora care încearcă să respecte o dietă sănătoasă, dar și un supliment delicios și nutritiv pentru gurmanzii care își doresc un meniu mai variat. Nucile sunt bogate în grăsimi sănătoase, datorită cărora devin instrumentul ideal pentru a-ți potoli foamea între mesele de bază ale zilei. Totuși, nu uita, indiferent cât de util este, orice produs trebuie consumat echilibrat.

Nutriționiștii bat alarma! Pentru ca să profiți la maxim de substanțele nutritive din componența nucilor și să trăiești mai mult și mai sănătos, acestea trebuie activizate. Deși constituie o sursa excelentă de proteine vegetale și grăsimi sănătoase, atunci când sunt consumate uscate, direct din pachet, nucile sunt pe departe la fel de utile decât după activizare. Acest lucru se întâmplă din cauza acidului fitic care, odată ajuns în tractul gastrointestinal, împiedică asimilarea unor microelemente utile ca: fierul, magneziul, calciul sau zincul, în proporție de până la 40%, fapt care provoacă deficit de substanțe nutritive în corp. Un exemplu clasic în acest sens sunt vegetarienii, care înregistrează o concetrație redusă de fier în organism, ca urmare a consumului de nuci în stare brută.

Cum poți activiza nucile corect? – Explicația specialiștilor 

Nutriționiștii din întreaga lume au elaborat trei metode eficiente de a neutraliza efectele acidului fitic și a activiza la capacitate maximă proprietățile benefice ale nucilor. Alege care ți se potrivește mai bine și începe să consumi sănătos!

Tratamentul termic – O tehnică sigură de a diminua efectele acidului fitic din componența nucilor constă în încălzirea acestora, în particular, prin prăjire. Deși tehnica aduce rezultatul dorit, experții recomandă evitarea acesteia, din cauza concetrației mare de uleiuri în nuci.

Fermentarea – O metodă și mai eficientă pentru a scăpa de acidul fitic este fermentarea într-o soluție specială, dar acest lucru e mai greu de realizat fără o pregătire profesionistă.

Hidratarea – Cea mai ușoară, eficientă și accesibilă tehnică de activizare e hidratarea nucilor prin înmuiere. Tot de ce vei avea nevoie este un pic de apă curată. Nucile trebuie lăsate într-un recipient cu apă pentru 5-6 ore sau chiar o noapte, ulterior trebuie clătite minuțios, după care le poți consuma cu plăcere, iar mai important, corect și sănătos.

Indiferent de dietă sau preferințe alimentare, ai grijă de sănătatea ta și nu uita să mănânci sănătos!