Cum e să fii suprasensibil: Iată 4 caracteristici pentru a identifica această calitate!

„Sunt foarte afectat de critică.” „Mi-aș dori să fiu mai indiferent.” „Am fost extrem de sensibil încă de când eram copil.” Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care psihologii le aud de obicei de la clienții lor suprasensibili. Îți sunt cunoscute aceste gânduri? Deși, acestea ar putea fi cauzate de probleme psihologice pe termen scurt, ele ar putea fi, de asemenea, un indiciu că ești o persoană suprasensibilă.

Psihologa și cercetătoarea Elaine Aron descrie patru indicatori pe care îi putem folosi pentru a decide dacă o persoană este extrem de sensibilă:

1.Procesare în profunzime

2.Suprastimulare

3.Reactivitatea emoțională, inclusiv empatia

4.Sensibilitatea la stimuli subtili

Potrivit cercetătoarei, pentru a fi suprasensibil, toți cei patru factori trebuie să fie prezenți la o persoană încă din copilărie și nu pot fi o consecință a unei tulburări psihologice sau a unei traume.

Procesare în profunzime

Aceasta este caracteristica cheie a suprasensibilității, de la care provin ceilalți trei indicatori. Este dificil să observi această calitate în exterior, dar poate fi atribuită persoanelor care se gândesc și analizează profund lucrurile, experimentează sentimente puternice ca răspuns la mediul înconjurător și la experiențele pe care le au.

Tot ceea ce experimentează oamenii extrem de sensibili procesează profund și fiecare experiență lasă urme sub formă de gânduri, sentimente, impresii, senzații corporale, amintiri și fantezii. Este ca și cum mintea și corpul unei persoane suprasensibile ar fi un seismograf care este capabil să recepționeze vibrațiile subtile, răspunzând mult mai repede și mult mai puternic la ele.

Suprastimularea

Toți oamenii ating inevitabil un nivel ridicat de excitare dacă experimentează o intensitate foarte mare de stimulare. În esență, nivelul nostru excitativ reprezintă nivelul la care este activat sistemul nostru nervos. Când reacționăm la stimulii externi și interni și îi procesăm, excitația noastră fiziologică crește, care, la rândul său, ne influențează sentimentele și gândurile.

Atunci când acest nivel excitativ este prea ridicat, starea noastră de bine și abilitățile cognitive încep să scadă, ceea ce se poate manifesta prin dificultăți de concentrare. De asemenea, experimentăm un grad ridicat de tensiune fizică și emoțională, uneori chiar anxietate.

Adesea, persoanele suprasensibile vor descrie suprastimularea ca fiind doar „stres”, „tensiune” sau „iritabilitate” și, de obicei, este cea mai mare provocare pe care o prezintă sensibilitatea ridicată, deoarece este adesea foarte greu de evitat în viața de zi cu zi.

Reactivitatea emoțională

Acest lucru trebuie să fie prezent încă din copilărie și se referă atât la sentimentele pozitive, cât și negative. Cu alte cuvinte este o tendință de a reacționa la lucruri mai emoțional decât alte persoane în situații similare, indiferent dacă astfel de lucruri sunt plăcute sau neplăcute.

Sensibilitatea la stimuli subtili

Dacă, ca persoană extrem de sensibilă, găsești unele materiale neplăcute, ai probleme cu somnul în medii zgomotoase sau observi rapid micile schimbări în mediul tău, acest lucru nu înseamnă că organele tale senzoriale sunt mai bine dezvoltate, ci mai degrabă că prelucrezi mai profund stimulii.

A fi suprasensibil este un mod de viață. Cu cât știm mai bine cum suntem, ce ni se potrivește, cum să ne protejăm, cu atât vom excela în a ne manifesta calitățile în moduri care ne fac viața noastră și a celorlalți mai frumoasă.