Cum alungi depresia: 3 metode prin care scapi de stres și anxietate

Când ești deprimat, tot ce vrei este să scapi cât mai repede de starea de apăsare și de tristețea profundă care a pus stăpânire pe sufletul tău. Vrei să poți rupe lanțurile, cămașa de forță și gheara care te ține strâns. Trebuie să faci cât mai repede ceva pentru ca altfel simți că te pierzi pe tine. Primele încercări de a ieși din starea depresivă de obicei sunt fără rezultat. Încerci să zâmbești pentru că știi că mimica te ajută să-ți păcălești creierul să creadă că ești fericit(ă). Nu și de data asta. Creierul știe, se pare, că ai plecat într-o lume din care nu ieși când vrei tu, ca din închisoare. Nu vrea să aducă fericirea înapoi, iar zâmbetul, dacă l-ai privi în oglindă, ar fi doar un rânjet. Mai mult, îți vin în minte toate lucrurile care nu sunt la locul lor în acest moment în viața ta. Iar tu vrei doar să uiți, să treci peste tot, să te simți un pic mai bine.

Fiecare om trece prin această experiență cel puțin o dată în viață. Depresia nu ocolește pe nimeni și asta pentru că de obicei cauzele pot fi multe: de la un dezechilibru chimic în creier, până la probleme reale pe care le întâmpinăm în viață și până la ideile limitative pe care ni le-am format în timp, sau concurența pe care presiunea socială ne impinge s-o simțim față de alți oameni, sau față de supermodelele fizice ori psihologice. Există atât de multă presiune socială asupra omului în epoca în care trăim, încât depresia este aproape inevitabilă în anumite momente.

Metodele următoare nu ne salvează pe viață de la depresie și nu sunt întotdeauna suficiente pentru a ne readuce fericirea (deși de multe ori sunt), dar ne ajută să o alungăm, să îi scădem intensitatea și să ne simțim mai bine, cel puțin până când ne întărim puțin.

1. Oprește monologul negativ din mintea ta

Persoanele depresive au tendința de a vedea partea goală a paharului. Atunci când lucrurile nu merg exact așa cum ar dori, aceștia au tendința de a se autoînvinovăți. Astfel, stările de depresie accentuează îndoiala și lipsa propriei valori. Primul pas pe care îl poți face în acest sens este să îți dai seama că gândurile tale nu sunt sănătoase.

Observă care sunt gândurile tale, dar nu te identifica cu ele.

2. Reorganizează-ți viața

Caută să elimini tot ce nu te satisface și să le înlocuiești cu activități plăcute și recreative.

3. Meditează

Cercetătorii au observat că aşa-numita meditaţie a „conştiinţei depline”, o tehnică budistă ce constă în concentrarea atenţiei pe momentul prezent, s-a dovedit deosebit de promiţătoare.

În general, oamenii de ştiinţă au observat semne de îmbunătăţire a simptomelor de anxietate, depresie şi de durere, după ce pacienţii au urmat, timp de opt săptămâni, şedinţe de meditaţie zilnice de 30 de minute.