
Magiunul clasic de zmeură este o adevărată comoară în timpul sezonului rece. Dulce, aromat și potrivit pentru orice. Poți pregăti o băutură fierbinte, o prăjitură, îl poți mânca cu clătite și pur și simplu să îl ungi pe pâine. Întotdeauna delicios de te lingi pe degete!
Astăzi am decis să îți povestim, cum să pregătești deliciul preferat din fructe de pădure cu un gust neobișnuit. Trebuie doar să adaugi un ingredient secret – banana. Gustul magiunului va fi uimitor, asemănător cu guma de mestecat de fructe. La început pare a fi zmeură, apoi îți lasă și un gust plăcut de banană. Combinația perfectă!
Zmeura este un fruct capricios. La prima vedere se pare că pregătirea magiunului este simplă, dar nu e chiar așa. Fructul poate fi fiert prea mult sau gustul produsului finit poate fi stricat cu alte ingrediente în exces.
Dulceața de zmeură se fierbe cel mai bine cu ierburi – mentă, melisă sau busuioc. Pentru a nu strica aroma fructelor de pădure poți adăuga mere, pere, afine sau banane. Cu căpșuna și coacăza, zmeura nu este prietenă. Aceste fructe de pădure „fură” chiar și din aroma puternică de zmeură.
Dulceața de zmeură cu banană se păstrează mult timp și poate fi pregătită și din fructe înghețate. Iar beneficiile sunt nenumărate. Bananele conțin potasiu, magneziu, vitamina C, fier, vitamina E și, bineînțeles, serotonină – hormonul fericirii. Pregătirea unui astfel de deliciu este o necesitate.
Ingrediente:
-1 kg de zmeură proaspătă;
-250 g de pulpă de banane;
-800 g de zahăr
-1 linguriță de sare de lămâie sau sucul unei lămâi;
Dacă dorești să pregătești magiun din zmeură congelată, decongelează fructele la temperatura camerei și înainte de fierbere scurge lichidul care este în exces. Dacă zmeura și-a pierdut aroma, adaugă vanilie și 30 ml de coniac (la 1 kg de fructe) atunci când magiunul este gata.
Modul de preparare:
1.Fructele de zmeură se pun într-o cratiță adâncă și se terciuiesc cu ajutorul unui pisător sau blender.
2.Bananele se taie mărunt și se adaugă la fructele de pădure.
3.În piureul de fructe se adaugă zahărul și sarea de lămâie. Amestecă bine și pune cratița la foc mediu. Amestecă periodic pentru ca dulceața să nu se ardă.
4.Dulceața se aduce până la fierbere și se reduce focul la minim. Se lasă să fiarbă timp de 10-20 de minute, se amestecă și se îndepărtează spuma. Dacă dorești un magiun mai consistent, fierbe fructele timp de 30-40 de minute sau adaugă pectină la gem (12 – 15 g la 1 kg de piure de fructe).
5.Fără a lua cratița de pe foc, toarnă dulceața în borcane sterilizate și uscate și pune capace cu închidere ermetică. Borcanele cu dulceață se lasă cu susul în jos, se acoperă cu o haină de blană sau o pătură caldă până când se răcesc complet. Se păstrează într-un loc răcoros.