Cele mai fenomenale 10 comedii franceze care-ți garantează o dispoziție excelentă.

Francezii au ecranizat întotdeauna comedii reușite. Comediile franceze au tot timpul un scenariu interesant, un farmec aparte și un umor subtil. Suspansul în aceste comedii e asigurat pe toată durata filmului de însăși natura umorului specific francezilor. În fiece seară, vizionarea acestor filme îți vor crea garantat o dispoziție în toată regula. Iată cele 10 comedii franceze pe care nu trebuie să le ratezi:

Intouchables

În urma unui teribil accident cu parapanta, Philippe (Francois Cluzet), un artistocrat înstărit, e nevoit să angajeze un asistent personal și, surprinzător, îl alege pe Driss (Omar Sy), un tânăr din suburbii, proaspăt ieșit din închisoare. Pe scurt, cea mai nepotrivită persoană pentru job.

Lăsând la o parte lipsa lui de experiență, când vine vorba despre umor lucrurile se schimbă radical. Și astfel, toate barierele dispar, lăsând loc celor mai nebunești, ciudate și incredibil de amuzante aventuri, în care Philippe și Driss se antrenează constant, clădind o prietenie puternică, deși improbabilă.

Pentru că pe cei doi tocmai ceea ce îi desparte îi transformă în Invincibilii, doi prieteni capabili să mute munții împreună, să-l facă pe Vivaldi să trăiască din nou alături de Earth, Wind and Fire, într-un cuvânt să creeze cu foarte mult umor un univers comun din două lumi aparent incompatibile.

Cu un joc actoricesc remarcabil, un scenariu genial, bazat pe întâmplări reale, dialoguri inteligente și umor de calitate, Invincibilii este unul dintre puținele filme aclamate de critici și iubite de public în egală măsură. Filmul a doborât atât recorduri de premii, cât și de box-office, fiind al treilea cel mai vizionat film din toate timpurile în Franța.

Bienvenue chez les Ch’tis

Bienvenue chez les Ch’tis este o comedie franceză, lansată în 2008 și care a devenit în scurt timp cel mai vizionat film francez al tuturor timpurilor, detronând La Grande Vadrouille (1966) cu Bourvil și de Funes, și fiind detronat la rându-i de Intouchables în 2011.

Filmul prezintă imaginea ‘de stereotip’ a populației franceze din nordul Franței, o zona despărțită de restul Franței de  clima rece, oamenii neprimitori, dialectul vorbit; sau, cel puțin, acestea sunt prejudecățile celor din sud despre vecinii din nord. In prim plan, îl avem pe un administrator de poștă din sudul Franței, Philippe, care, datorită unor circumstanțe nefericite dar, de un umor extraordinar, ajunge să fie pedepsit și trimis spre un teritoriu al groazei, aflat în nordul Franței, Bergues, de care toată lumea fugea.

Acțiunea devine cu adevărat interesantă după câteva săptămâni petrecute în acest ținut friguros, când, chiar dacă lucrurile decurg foarte lin și distractiv pentru managerul de poștă Philippe, totuși acesta o minte pe soția sa, spunându-i tot felul de lucruri îngrozitoare despre acel oraș și locuitorii lui. Totul pare să decurgă normal până când soția decide că e de datoria ei să fie alături de soț „la bine și la rău”.

Un moment d’égarement

Trei prieteni buni se află într-un moment critic din viață. La New York, Jason și Daniel duc o viață tipică de burlaci, fără prea mari probleme. Cei doi află că Mikey, cel mai bun prieten al lor, urmează să divorțeze de soția sa. Din dorință de a-l susține moral pe Mikey, Jason și Daniel încheie următorul pact: nu se vor mai implica niciodată sentimental în vreo relație rămânând burlaci. Însă planul lor riscă să fie dat peste cap în momentul în care Mikey începe să se întâlnească cu fosta, iar Daniel și Jason se îndrăgostesc brusc. Fiecare dintre ei ajunge într-un punct crucial în care trebuie să decidă ce vor face mai departe.

Un plan parfait

Convinsă că primul mariaj al tuturor femeilor din familia sa este condamnat eșecului, din cauza unui blestem misterios, Isabelle decide, atunci când e pe punctul de a se mărita cu bărbatul visurilor sale, Pierre, să se mărite, în schimb, cu un străin și apoi să divorțeze pentru a rupe blestemul. În drum spre Copenhaga, ea se întâlnește cu Jean-Yves, un angajat al Routard, care crede cu obstinență în dragoste, dar pe care îl detestă. Până la urmă, Isabelle îl acceptă…

Le prénom

Vincent este un bărbat de 40 de ani care urmează să devină tată. La o întâlnire cu sora, cumnatul și alți prieteni, el anunță care va fi numele copilului. Aceștia găsesc scandaloasă alegerea făcută de viitorul părinte și așa începe un scandal care aduce în discuție evenimente neplăcute din trecut.

Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu?

Claude și Marie Verneuil, aparținând marii burghezii catolice de provincie, sunt niște părinți mai degrabă de „modă veche”. S-au străduit întotdeauna să fie deschiși, dar „pilulele” s-au dovedit greu de înghițit atunci când prima dintre fiicele lor s-a căsătorit cu un musulman, a doua cu un evreu și cea de-a treia cu un chinez. Speranțele lor de o vedea, în sfârșit, pe una dintre fiice căsătorindu-se la biserică s-au canalizat, așadar, pe mezină, care, aleluia, tocmai a întâlnit un bun catolic. Doar că…

De l’autre côté du périph

E o comedie despre doi polițiști foarte diferiți, care au devenit colegi pe nevrute. Se deosebesc după culoarea pielii și origine. Unul e ambițios și bine educat, și locuiește în centrul Parisului. Celălalt e un tip neîndurător și locuiește sărac undeva pe la periferiile orașului. Și la serviciu fiecare are propria metodă de a lucre, dar trebuie să găseacă limbă comună pentru a găsi deznodământul unui caz serios.

Micmacs à tire-larigot

Un bărbat pune la cale, împreună cu prietenii săi, un plan intrigant și original pentru a distruge două mari fabrici de armament.

Este mai bine să trăiești cu un glonte implantat în creier, chiar dacă asta înseamnă că poți să pici mort în orice clipă? Sau ai prefera să-ți fie extras glontele, dar să trăiești tot restul vieții ca o legumă? Zebrele sunt albe cu dungi negre sau negre cu dungi albe? Metalul vechi valorează mai mult decât minele anti-personal? Poți să te îmbeți mâncând vafe? O femeie încape înăuntrul unui frigider? Care este recordul la aruncat omul ghiulea?

L’ex de ma vie

E o comedie lejeră pentru a te relaxa cu priveliștea Parisului pe fundal. Un renumit dirijor o cere în căsătorie pe o talentată vioristă. Ea însă e măritată. Pentru a perfecta actele de divorț în Italia e nevoie să aștepți câțiva ani, iar în Franța divorțul poate fi oficializat într-o săptămână. Soțul nu e împotrivă, însă pune o condiție: să petreacă cele 8 zile împreună cu soția în locul ”lunii de miere” pe care cei doi n-au avut-o niciodată.

 

Joséphine

Joséphine, 29 de ani și trei sferturi, obsedată de dimensiunea unei părți a corpului ei – sursa tuturor problemelor, încă nu a găsit nefumătorul-bucătar excelent-căruia îi plac pisicile-și vrea o grămadă de copii al visurilor sale. Singura ei consolare este că locuiește cu Brad Pitt… o consolare de scurtă durată pentru că Brad este pisica ei.

Anunțul surorii ei că se va căsători e picătura care umple paharul. Ea inventează o poveste de dragoste cu un chirurg brazilian bogat care a cerut-o de nevastă și care o va lua să trăiască alături de el în cealaltă parte a lumii. Ușor de spus, greu de făcut… Această (mică și nevinovată) minciună o va atrage într-un vârtej de aventuri.

sursa