Cel mai uimitor caz din istoria aviației: Despre asta se vorbește până în zilele noastre!

La 10 iunie 1990, pasagerii cursei British Airlines au decolat cu succes pentru a zbura de la Birmingham spre Malaga (Spania).

Dar, la câteva minute după decolare, cei de la bord au fost speriați de un zgomot puternic.

S-a dovedit că în cabina piloților a sărit geamul lateral. Dar cel mai groaznic lucru s-a întâmplat cu căpitanul de zbor Tim Lancaster care a fost tras rapid în această gaură. Pilotul era ținut în interior doar de șoldurile lui mari, în timp ce cealaltă jumătate a corpului său era suflat de aerul înghețat.

Situația era catastrofală, căci dacă căptanul ar fi fost tras pe geam, corpul său ajungea în mod inevitabil în motor, ceea ce ar fi însemnat o potențială prăbușire a avionului.

Dar, datorită muncii coordonate a întregii echipe, tragedia a fost evitată. Însoțitorul de bord, Nigel Ogden, a venit în ajutor, l-a apucat repede pe pilot de picioare și l-a ținut așa în timp ce copilotul Alistair Atkinson a coborât avionul.

Pasagerii erau șocați, căci cei care stăteau pe primele scaune au văzut fața înghețată a pilotului, care nu dădea niciun semn de viață. Acesta nu putea fi tras înapoi, deoarece acest lucru amenința depresurizarea întregii cabine.

În cele din urmă, după 25 de minute, echipa a primit permisiunea de a ateriza. Avionul a aterizat cu succes, dar cât de mare a fost uimirea echipajului și a pasagerilor să vadă că pilotul era în viață.

El s-a ales cu degerături, un braț rupt și multe hematome, dar cel mai important – el a rămas în viață.

În rezultatul anchetei s-a dovedit că, cu puțin timp înainte de zbor, acel geam lateral cu ghinion a fost înlocuit. Însă lucrătorul care a efectuat înlocuirea nu a verificat instrucțiunile și a ales șuruburile la ochi. Din 90, doar 6 se potriveau după mărime.

Căpitanul Tim Lancaster a petrecut aproape șase luni în spital, dar acest lucru nu l-a descurajat și el nu a încetat să facă ceea ce iubea. El a continuat să lucreze la bordul companiei British Airlines, iar după pensionare a ales să lucreze pentru compania EasyJet.