Cel mai scurt test IQ: Doar 17% dintre oameni pot să răspundă corect la aceste întrebări!

Este nevoie de doar trei întrebări pentru a găsi un Einstein din rândul persoanelor care te înconjoară. Dezvoltate de psihologul Shane Frederick de la Universitatea Princeton în 2005, acest test îți verifică capacitatea de a ignora reacția instinctivă și de a gândi mai rațional. Cu alte cuvinte, cât de bine știi să neglijezi gândirea intuitivă în favoarea celei analitice.

Testul de Reflecție Cognitivă (TRC) este considerat cel mai scurt test IQ. Pentru a-l trece cu succes, trebuie să te gândești bine la răspunsuri și să-ți pui la îndoială răspunsul intuitiv. Pentru a afla dacă ești un geniu, trebuie să răspunzi corect la cele trei întrebări, dar contează și viteza cu care ai răspuns. Cu cât mai repede o vei face, cu atât inteligența ta este mai mare.

Deci, cât ești de inteligent? Nu uita că întrebările nu sunt atât de simple pe cât par. Nici măcar studenții de la universitățile renumite, inclusiv Harvard, nu au putut răspunde corect la toate cele trei întrebări.

Mai mult de atât, doar 17% dintre ei au reușit să obțină cel mai bun rezultat la acest test.

1.O bâtă și o minge costă împreună 1.10 dolari. Bâta costă cu 1 dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea? 

2.Dacă 5 mașini fac 5 piese în 5 minute, în cât timp ar face 100 de mașini 100 de piese? 

3.Într-un lac există un petic de nuferi. În fiecare zi, suprafața își dublează mărimea. Dacă este nevoie de 48 de zile să acopere întregul lac, de câte zile este nevoie pentru a fi acoperit doar jumătate din lac? 

Încearcă să răspunzi de sine stătător. Notează răspunsurile, apoi verifică-ți cunoștințele, ținând cont de răspunsurile de mai jos:

1.Răspunsul corect – 5 cenți. 

Majoritatea oamenilor răspund 10 cenți. De fapt, este mai puțin: dacă mingea costă 5 cenți, iar bâta este cu un dolar mai scumpă, 1.05 este exact cu 1 dolar mai scump decât 5 cenți. Oamenii de știință au descoperit că cei care au răspuns 10 cenți sunt mai puțin răbdători decât cei care au dat răspunsul corect.

2.Răspunsul corect – 5 minute

Instinctul ți-ar putea spune că răspunsul este 100 de minute. Din problemă știm că durează 5 minute pentru ca o mașină să facă o piesă. Astfel, ar dura 5 minute pentru ca 100 de mașini să facă 100 de piese.

3.Răspunsul corect – 47 de zile

Probabil că te-ai gândit la 24 de zile. Pare că este intuitiv să înjumătățești numărul zilelor fiindcă înjumătățești suprafața cu nuferi.

Dar dacă suprafața de lac acoperită cu nuferi se dublează în fiecare zi, ar dura o singură zi pentru ca lacul să treacă de la a fi pe jumătate acoperit la a fi în întregime. Scade o zi din Astfel, scade 1 zi din cele 48 și obții 47 de zile.