Cea mai cotată pictoriță a secolului XXI de 40 de ani stă la casa de nebuni. Uitându-te la tablourile ei, vei înțelege de ce

V-o prezentăm pe cea mai renumită pictoriță a secolului XXI, cu cele mai scumpe lucrări din lume – Yayoi Kusama. Ea are 88 de ani și este bolnavă mintal.
În anul 2014, tabloul său „Albul №28” a fost vândut cu o sumă-record de 7,1 mln. de dolari.

Ea s-a născut în anul 1929, în Japonia, și din copilărie suferea de halucinații, adesea având gânduri suicidare. La începutul creației sale ea acoperea suprafața diferitor obiecte cu buline, fapt care a devenit o carte de vizită pentru artistă. Kusama a studiat la o școală de arte din Kyoto doar un singur an.

Multe din lucrările sale au substrat sexual.

După anul 1960, Kusama a început să acopere lucruri, precum scări, încălțăminte, mobilă, cu falusuri albe. „Acumularea N 2” (1962) este o lucrare constituită dintr-o canapea acoperită cu obiecte din textil ce imită organul viril, care arată absurd și amenințător.

În anul 1957, Kusama s-a mutat cu traiul la New York. Aici cariera sa a cunoscut ascensiunea. Amestecul de origine, concepție și dereglare psihică a ajutat-o să se facă văzută în arta americană. În acest răstimp, ea a câștigat reputația de lider al mișcării avangardiste.

Lucrările sale conțin trăsături ale feminismului, minimalismului, surrealismului, art brut, pop art și a expresionismului abstract. Iar la toate acestea, se mai adaugă și elemente autobiografice, psihologice și sexuale.

Kusama se descrie ca fiind „un artist obsesiv”.

Yayoi nu doar pictează, ea scrie versuri și se manifestă ca designer vestimentar. Cu câțiva ani în urmă Yayoi Kusama a realizat o colecție de haine și accesorii în colaborare cu Louis Vuitton.

Pictorița își numește tablourile „autosuprimări” – continua repetare a liniilor și a punctelor o ajută să-și suprime zgomotul din mintea sa.

Cu timpul, interesul față de creațiile Yayoi Kusama s-a redus și ea a fost nevoită să se reîntoarcă în Japonia, unde în prezent este internată la un spital de psihiatrie.

Indiferent de acest fapt, ea continuă să creeze. Iar lucrările ei sunt expuse în cele mai prestigioase muzee ale lumii și sunt vândute contra unor sume impresionante.


Sursa