Ce trebuie să știți despre GLUTEN

În ultimii ani, tot mai multă lume evocă o intoleranță la gluten și evită să consume produsele care îl conțin. Însă care sunt problemele pe care acesta le poate crea și de ce este evitat de tot mai multă lume?

Ce este glutenul?

De origine vegetală, glutenul este o proteină găsită în cereale, mai precis în partea care este măcinată în făină. De fapt, oamenii de știință spun că glutenul se află doar în boabele de grâu, însă există proteine asemănătoare și în celelalte cereale. Această proteină este cea care definește elasticitatea pâinii și a produselor de brutărie, dar și textura finală a acestora.

Cum putem afla dacă avem intoleranță la gluten?

Un studiu recent a arătat că cel puțin 15% din români suferă de intoleranță la gluten. Cea mai simplă metodă pentru a afla dacă suferiți de sensibilitate la gluten este de a îl elimina din dietă pentru cel puțin trei săptămâni. A nu se confunda acest lucru cu o cură de detoxifiere, după care veți putea reveni la dieta inițială, care include și produse cu gluten. Dacă veți reveni la dieta veche și simptomele neplăcute care au dispărut, vor reveni.

Această pauză de la consumul de gluten vă va permite sistemului imunitar și digestiv să se întoarcă în starea lor naturală, cea de homeostază, astfel vă veți da seama mult mai ușor ce alimente să eliminați din dietă pentru a vă simți mai bine.

Câteva simptome posibile ale sensibilității la grâu sunt: constipația, diareea, balonarea sau durerile abdominale, acneele, greața, apatia și confuzia, iritații ale pielii, anxietatea, migrena, depresia, oboseala acută, flatulența, transpirația.

Dacă suferiți de oricare dintre simptomele de mai sus și consumați cel puțin trei porții de produse de panificație sau de patiserie pe zi, se poate să fiți sensibil la gluten. S-ar putea să descoperiți că vă este mult mai bine dacă reduceți drastic sau chiar evitați glutenul.

Dacă consumați mai mult de șase porții de produse de panificație pe zi, vă recomand să reduceți acest consum, pentru o funcționare mai bună a sistemului digestiv. Totuși trebuie să avem grijă, deoarece alimentele marcate ca fiind „fără gluten”, nu înseamnă că sunt neapărat sănătoase. De exemplu, o pâine fără gluten poate să conțină o grămadă de zahăr și aditivi alimentari nocivi.

Deci ce e de făcut?

1. Încercați să urmați o dietă fără gluten pentru cel puțin 21 de zile.

2. După 21 de zile, observați dacă vă simțiti mai bine. Dacă da, continuați dieta fără gluten. Dacă nu, reintroduceți produsele care conțin gluten în dietă.

3. Documentați-vă progresul, luați notițe! Dacă experimentați simptome neplăcute după ce consumați produse cu gluten, notați-vi-le pe toate. În acest mod veți ști cum reacționează corpul dumneavoastră la gluten.

Cu ce înlocuim produsele care conțin gluten?

Produse de panificație: pâine de porumb, chifle de orez, chifle de ovăz
Paste: spaghete din hrișcă, tăieței japonezi, tăieței din orez, paste din quinoa, paste din porumb
Cereale: fulgi de prorumb, terci din ovăz, cereale cu orez, fulgi de mei
Alte alimente cu amidon: cartofi, orez, mămăligă, cartofi dulci.
O alternativă sănătoasă pentru grâu sunt așa numitele pseudocereale. Acestea includ:
 • Amaranth-ul
 • Hrișca
 • Năutul
 • Porumbul
 • Inul
 • Meiul
 • Quinoa-ul
 • Orezul
 • Arorut-ul
 • Sago-ul
 • Sorg-ul
 • Tapioca-ul
 • Teff-ul
(cele îngroșate se găsesc ușor și în România)

Este glutenul rău?

Pentru cei care sunt sensibili sau intoleranți la gluten, acesta poate avea efecte nocive. Pe de altă parte, oamenii sănătoși care se abțin de la a consuma produse care conțin această proteină pot fi lipsiți de nutrienți importanți pentru organism, precum fierul, acidul folic, calciul, riboflavina sau zincul. Așadar, în general, nu este recomandat să eviți glutenul dacă nu ai o formă sau alta de intoleranță la acesta. Altfel, ai putea dezvolta diverse anemii și carențe care îți pot provoca probleme mai grave.

E „la modă” să mănânci fără gluten

De-a lungul timpului, multe regimuri alimentare bazate pe cauze medicale și-au găsit adepți și în rândul celor care doresc doar să ducă o viață mai sănătoasă. Un bun exemplu în acest sens este consumul produselor fără gluten, gândite inițial pentru cei care suferă de boala celiacă sau de o intoleranță la gluten. Însă, intoleranța la gluten este resimțită de 1% din populația lumii. Cei care au adoptat această dietă alimentară au făcut-o cu gândul că elimină o substanță nocivă din alimentație și că vor deveni mai sănătoși per total. În multe cazuri, o astfel de dietă a dus la scăderea în greutate și la o stare generală de bine mai ușor observabilă, însă medicii și nutriționiștii pun acest rezultat pe seama eliminării unor produse procesate și a reducerii numărului de calorii. Totuși, trebuie reținut că „fără gluten” nu înseamnă neapărat mai sănătos și că cei care adoptă o astfel de dietă pot să și ia în greutate pe parcurs, datorită eliminării unei grupe mare de carbohidrați din alimentație.