Când vin ideile bune şi cum înveţi să le depistezi?

Inspiraţia vine mereu împreună cu o energie aparte. Dovadă e acel moment în care brusc, îţi vine o idee genială de-a găti un chec cu brânză de vaci, iar în următoarea clipă eşti deja la bucătărie… Chiar dacă e miezul nopţii, iar în frigider n-a rămas decât un ou… Nimic nu te poate opri, pentru că te roade curiozitatea: „oare cum va ieşi?”.

Iar dacă ideea e deja învechită, rugumată şi, practic, expirată, nu prea mai ai ce face cu ea, chiar dacă poartă în sine o valoare informaţională. Fie că vorbim de o idee pentru un blogpost, o reţetă culinară sau un tipar de croitorie – nu contează! Adevărul e că energia din această idee s-a epuizat demult, în timp ce tu erai ocupat cu altceva. E prea târziu! Nici n-are rost să mai încerci! Dar, din câte se pare, nici nu prea mai vrei – energia a dispărut.

Să luăm, bunăoară, curăţenia. Nu pot spune că ador să fac curat. Stăteam într-o zi şi mă odihneam pe canapea şi, ca să vezi, ţintesc privirea spre raftul cu cărţi. Stratul de praf îl observ de departe. Printre cărţi stau ticsite nişte hârtii. O ceaşcă de cafea stă pe raftul de mijloc, iar în ea, inexplicabil, s-au făcut comode câteva mărgele şi 2 şuruburi. Iată-mă-s, gândindu-mă la cât bine ar prinde acum o curăţenie, fără să am puteri pentru asta. Şi nici mare chef. Totul, până îmi vine o idee: „Oare ce-ar fi dacă aş muta dulapul la peretele de vizavi, iar canapeaua aş pune-o de-a latul odăii? Ce idee bună! În acest moment a şi început totul, ca după un check list:

De scos toate cărţile de pe raft şi şters praful de pe ele – checked!
De aruncat la gunoi tot ce e în plus – checked!
De şters podeaua, ca să mişc mobilierul pe o suprafaţă curată – checked!
De adus în ordine toate pernuţele de pe canapea şi de scuturat totul – checked!
De mutat dulapul şi canapeaua – checked!
De pus obiectele la loc şi de şters la final praful de peste tot – zis şi făcut!

Despre această energie a ideii vorbesc eu. Trebuie doar să nu ratezi momentul în care ideea e încă proaspătă şi zvâcneşte plină de emoţii.