Când copilul este anxios: 7 modalități de a-l ajuta să se calmeze!

Anxietatea este o parte normală a copilăriei și fiecare copil are perioade de anxietate. Însă, unii sunt mai predispuși la această stare de îngrijorare decât alții. Aproximativ 15 – 20% dintre copii sunt născuți cu un temperament mai anxios. Partea amigdală din creierul lor este mai reactivă la stimulii noi din start.

Copiii anxioși pot să țipe, să se agite, să alerge, să fie excesiv de liniștiți, să se comporte urât, să se ascundă sau să încerce alte metode de a evita un mediu sau un eveniment stresant. De exemplu, un copil nu va spune că îi este frică dar că îl doare burtica. De asemenea, refuzul de a face unele activități, crizele de furie, violența – toate acestea sunt manifestări ale anxietății.

Atunci când copilul intră într-o astfel de criză, indiferent de manifestarea acesteia, cuvinte precum „calmează-te”, liniștește-te, te rog” sau „fii curajos” nu își au rostul și nu aduc niciun rezultat. Copilul trebuie ajutat să o depășească: să simtă susținere, să se îndepărteze de factorul declanșator. Nu încerca să grăbești copilul să-și schimbe comportamentul, creierul lui are nevoie să parcurgă anumite etape până la revenire.

Iată 10 moduri în care părinții își pot ajuta copiii să se calmeze, să recâștige sentimentul de siguranță și să le gestioneze anxietatea!

 1.Stimulează nervul vag

Stimularea nervului vag al copilului poate întrerupe starea de anxietate și poate trimite creierului un semnal că „nu este atacat”.

Modalități de stimulare a nervului vag:

-mestecând gumă;

-zumzăitul sau cântatul fără cuvinte, cum ar fi „mmmm”;

-respirând de câteva ori lent, profund;

-consumul a câtorva bucățele de ciocolată neagră;

2.Respirația

Respirând mai lent, mai profund (din abdomen sau diafragmă), copilul se poate relaxa mai ușor.

Încearcă să-i propui copilului să:

-Sufle în baloane de săpun;

-să sulfe într-o morișcă;

-să sufle în confeti, baloane, în fluier sau alte instrumente de suflat;

-să-și țină respirația timp de câteva secunde;

-să respire profund, mai întâi pe nas, apoi pe gură.

3.Depășirea liniei mediene a corpului

Depășirea liniei mediene sau mișcarea mâinilor, picioarelor și a ochilor spre dreapta sau spre stânga ajută la resetarea creierului.

Cercetările arată că atunci când ne mișcăm brațele peste centrul corpului, emisferele creierului sunt activate și lucrează împreună, astfel încât poți gândi atât logic, cât și emoțional.

Sugerează-i copilului să:

-meargă încrucișat;

-să facă „elicopterul” cu mâinile;

-să șteargă masa cu o singură mână;

-să meargă în figura „8”.

4.Activitățile fizice

Activitățile care necesită un efort fizic mare îl pot ajuta pe copil să se liniștească și să-și dirijeze emoțiile. În plus, sportul crește încrederea în propria persoană a fiecăruia ce îl practică.

5.Spune lucrurilor pe nume

Dr. Daniel Siegel susține că atunci când copiii se află în stare de îngrijorare sau stres, emoțiile le fac ravagii și ei „pierd legătura cu creierul de la etaj”. El recomandă să îți ajuți copilul să numească ceea ce îl sperie sau îl îngrijorează, spuneți împreună o poveste despre ceea ce îl tulbură. Apoi, găsiți și posibile soluții și ce se întâmplă atunci când el își depășește temerile.

6.Fă un plan

Această activitate îți poate ajuta copilul să învețe cum să tolereze anxietatea, în loc să încerce să o înlăture. De exemplu, dacă copilul tău are frica de medici vă puteți juca de-a doctorul înainte de vizita la medic. Plănuirea și descrierea în detalii a unor situații poate fi de mare ajutor.

7.Umorul

Cercetările sugerează că umorul reduce semnificativ anxietatea. Glumele tale îl pot distrage pe copil. Abordarea distractivă a situațiilor îi relaxează mușchii, îl vindecă și contribuie la eliberarea endorfinelor care combat stresul.