Brânză, lalele, biciclete… și alte 15 lucruri uimitoare despre Țările de Jos!

Fiecare țară este cunoscută pentru bucătăria, tradițiile, precum și lucrurile fascinante care te pot intriga atât de mult, încât vei dori să te convingi de veridicitatea lor personal. Am decis să pornim într-o scurtă călătorie imaginară spre Țările de Jos pentru a descoperi cele mai curioase lucruri despre acest ținut.

1.Olandezii, atât bărbații, cât și femeile sunt destul de înalți. Printre bărbații europeni, olandezii ocupă locul doi după înălțime.

2.Primul loc pentru consumul de jeleuri de lemn dulce i se acordă acestei țări. În fiecare an, țara cu o populație de 17 milioane de oameni consumă peste 32 de milioane de kilograme de astfel de dulciuri. În medie – 2 kilograme per persoană, luând în considerare persoanele în vârstă și bebelușii. Poate că și ei le iubesc.

3.Fiecare a cincea femeie din Olanda preferă să nască acasă. Aceasta este una dintre cele mai înalte rate din întreaga lume. În SUA, de exemplu, mai puțin de 1 la sută dintre femeile însărcinate decid să nască acasă.

4.Olanda este țara căreia îi place să fie prima în toate. Prin urmare, a fost primul stat din lume care a acordat permisiunea pentru căsătoria oficială între persoanele homosexuale, așa că acum acest lucru este considerat o normă.

5.Amsterdam, capitala țării, este amplasată pe o mlaștină, astfel încât clădirile să nu plutească și să nu se prăbușească au fost construite pe stâlpi de lemn, cu o lungime medie de 12 metri. Orașul stă pe mai mult de un milion de astfel de stâlpi, cu toate acestea, mulți dintre ei au fost înlocuiți cu piloni din oțel sau beton.

6.Te-ai obișnuit să mănânci cartofii prăjiți cu ketchup? În Țările de Jos, cele mai întrebate sosuri sunt maioneza și cel de cașcaval. Unii gurmanzi adoră să mănânce cartofii cu sos de arahide sau unt.

7.Brânza olandeză este cunoscută în toată lumea. După cum susțin oamenii de știință, anume datorită ei, în rândul populației țării există cea mai mică rată de persoane cu intoleranță la lactoză.

8.Conform cercetărilor organizației umanitare Oxfam pentru anul 2014, raportul de preț-calitate al produselor din Olanda este cel mai bun. Aceasta înseamnă că aici, pentru cel mai mic preț vei obține cel mai bun produs.

9.Se știe că Olanda mai este renumită datorită bicicletelor. Însă puțini oameni știu, că pe străzile orașului există mai multe biciclete decât oameni. Acest lucru se datorează faptului că mulți își lasă bicicletele la parcare și, pur și simplu, nu le pot găsi la întoarcere, apoi își cumpără altele noi.

10.Iubitorii de lalele nu pot să nu viziteze această țară primăvara, când peste 800 de soiuri de flori înfloresc în Keukenhof.

11.Deși, Amsterdam mai este numit Veneția de Nord, aici există mai multe poduri și canale decât în celebrul oraș italian. Peste 165 de canale sunt construite aproape 1300 de poduri.

12.În Amsterdam se găsește cel mai mare pub din Europa, care ocupă mai multe clădiri învecinate – „Three Sisters”. Numele sugerează câte clădiri anume.

13.Jumătate din teritoriul țării se află sub nivelul mării, partea sudică fiind singura situată deasupra nivelului mării. Aeroportul Schipol este situat în locul unui lac, care a fost uscat și se află la 4 metri sub nivelul mării.

14.Olandezii au multe sărbători neobișnuite, dar cea mai interesantă dintre ele este Ziua Fustei, care este sărbătorită primăvara. Simbolizează venirea căldurii, adică femeile pot să poarte din nou fuste și să nu înghețe. În această zi, toate femeile îmbracă fuste sau rochii, iar bărbații pantaloni scurți sau… la fel fuste. Țara libertății.

15.Dacă dorești să te bucuri cât mai mult de sărbătorile de iarnă, mergi în Olanda la începutul lunii decembrie. Aici, în data de 5 decembrie este sărbătorit Crăciunul, iar Sinterklaas dăruiește cadouri copiilor.