Beneficiile căsătoriei: Studiile arată că bărbații o duc mai bine decât femeile în mariaj!

Dacă e să privești modul în care căsătoria este reprezentată în cultura populară, poți ajunge la concluzia că mariajul este dorința supremă a tuturor femeilor. Toate revistele de modă sunt destinate mireselor, mai puțin mirilor, există chiar și diverse programe de televiziune, în care mai multe femei concurează pentru un inel de logodnă.

Pe de altă parte, se consideră adesea, că bărbații au anumite fobii legate de angajamentul din căsătorie și sunt păcăliți să spună „Da”. Am ajuns să credem că mariajul este un habitat natural pentru femei și o cușcă sufocantă pentru bărbați. Cu toate acestea, în lumea reală a datelor, lucrurile stau un pic altfel.

Cercetările arată că de beneficiile căsătoriei, sănătate, bogăție și fericire se bucură mai mult bărbații. Cei căsătoriți o duc mai bine decât cei singuri, pe când femeile căsătorite nu sunt mai bine decât femeile necăsătorite.

Faptul că mariajul reprezintă împlinirea finală pentru femei este un mit, realitatea arată că 2/3 din divorțuri sunt inițiate de către femie și acest lucru este valabil nu numai pentru cuplurile tinere.

Rezultatele unui studiu realizat de sociologul Michael J. Rosenfeld au arătat un model interesant: femeile au inițiat aproximativ 2/3 (69%) din despărțiri în căsătorii. Mai mult decât atât, femeile căsătorite, dar nu și în alte relații, au raportat niveluri mai mici de satisfacție.

Rosenfeld spune că legea căsătoriei a fost inițial bazată pe presupunerea comună că soția era proprietatea soțului. Fantomele subjugării feminine bântuie căsătoria contemporană, în detrimentul femeilor căsătorite.

Aceasta este o idee interesantă, dar există îndoieli. De exemplu, în cazul în care femeile căsătorite sunt mai susceptibile să fie nemulțumite, aceasta poate fi deoarece căsătoria le-a făcut nemulțumite sau pentru că femeile predispuse la nemulțumire sunt mai susceptibile să se căsătorească?

Așteptările pot juca un rol important în satisfacția măritală. În cazul în care cultura stabilește așteptările femeilor pentru căsătorie ca fiind mari și pentru bărbați mai mici, atunci realitatea căsătoriei, în care bărbații beneficiază mai mult, poate provoca satisfacție crescută la bărbați – „Căsătoria este mai bună decât mă așteptam” – și satisfacție scăzută la femei.