Băile Sultanului Amir Ahmad: În Iran, poți vedea cum arăta un centru antic de Spa!

Iranienii construiesc băi de mai bine de două mii de ani. Până la începutul erei Sefevizilor (secolul XVII), care a fost cea mai prosperă perioadă pentru arhitectura locală, în Iran existau 182 de băi. În perioada islamică și chiar pre-islamică, locurile de scăldat jucau un rol important în viața publică: aici, într-o atmosferă caldă și relaxantă, oamenii se întâlneau și își petreceau timpul discutând fără grabă despre cele mai recente noutăți și chiar își căutau perechea. Una dintre cele mai impresionante astfel de construcții este baia sultanului Amir Ahmad, numită în onoarea mausoleului sultanului, situat în apropiere.

Baia sultanului Amir Ahmad din Kashan a fost construită în secolul al XVI-lea. Astăzi, ea a devenit o atracție turistică a orașului și nu mai este utilizată în scopul său prevăzut.

Pe atunci, aceasta nu numai că servea ca un local pentru scăldatul trupului, dar și pentru odihnă, comunicare și chiar rugăciune.

Așa cum se obișnuiește în arhitectura persană, construcția este ornată cu plăci decorative uimitoare, unele din turcoaz, iar altele din aur. Baia este formată din două părți principale – o sală octogonală pentru schimb și o sală caldă pentru baie. Pentru a încălzi interiorul, baia este dotată cu niște canale sub podea, numite gorbero. Acestea distribuie căldura din camera de încălzire subterană, care se află în afara băii.

Spațiile băii sunt amplasate în subteran, ceea ce permite nu numai menținerea eficientă a căldurii în interior, dar și economisirea unei cantități imense de energie.

Acoperișul clădirii este format din cupole cu sticlă convexă, care nu numai că oferă suficientă lumină în cameră, dar și ascund foarte bine baia din exterior. Aceste cupole arată foarte suprarealiste!