Atinge scopuri mari datorită acestor 5 lecții de înțelepciune de la Stephen Covey

„Indiferent de faptul că ai reușit să obții ceva sau nu, trebuie neapărat să ții minte un lucru: nu privi înapoi, la ceea ce ai făcut. Cel mai important ce urmează să vezi este înainte, privește cu optimism” – așa scrie Covey în cartea sa „Primary Greatness: The 12 Levers of Success”.

În această lucrare, autorul a descris 12 postulate ale succesului și prosperării, vorbind despre modul în care să învățăm a ne stabili prioritățile, a atinge scopuri mari și totodată a păstra armonia în suflet. Iată câteva lecții importante din cartea sa.

Problemele „Titanicului”

În ziua în care „Titanic” a ieșit pentru prima și ultima dată în larg, pe punțile navei erau 614 șezlonguri. În fiecare zi membrii echipajului mutau șezlongurile așa încât pasagerii să se poată odihni în confort. Acestora li s-a permis să-și multe șezlongurile cum vor ei. Echipajul nu era preocupat de siguranță, ei se gândeau doar la șezlonguri.

Prioritățile au fot stabilite incorect – siguranța s-a pus pe ultimul loc. În timpul naufragiului pasagerii nu știau ce să facă. Catastrofa „Titanicului” a fost o confirmare a cuvintelor lui Goethe: „Cele mai importante lucruri trebuie să fie mereu pe primul loc”.

Majoritatea dintre noi în viață fac același lucru: își mută șezlongul. Noi suntem preocupați mai mult de cum arătăm decât de lumea interioară. Ordinea priorităților noastre este greșită. În rezultat – nu ne atingem scopurile, cariera se duce de râpă, familia suferă, sănătatea se pierde, prietenii pleacă. Toată viața noastră rămâne sub dărâmăturile greșelilor și deciziilor noastre incorecte.

Două tipuri de măreție

Adevărata măreție este succesul însoțit de o investiție umană. Semnele succesului exterior sunt imaginea și popularitatea – această măreție este falsă. Dacă e să urmărim celebritățile vom vedea foarte clar măreția falsă.

Adevărata măreție se află în esența, în interiorul omului. Numai cei ce dețin o măreție adevărată obțin succes. Iată cele 12 postulate care ne ajută s-o recunoaștem:

1. Integritate;

2. Priorități;

3. Investiție;

4. Jertfire de sine;

5. Responsabilitate;

6. Interdependență;

7. Studiu neîntrerupt;

8. Diversitate;

9. Slujire;

10. Ascultare;

11. Auto-reînnoire;

12. Mentorat.

Trei entități în una

Fiecare dintre noi are 3 euri:

-eul personal (așa ne comportăm cu familia, rudele);

-eul social (imaginea noastră în public);

-eul secret (preferințele, dorințele, motivele, obiceiurile – esența noastră).

Integritatea se formează sau din contra se distruge cu ajutorul eului secret, cu profunzimea ființei noastre. Doar cel ce este în stare să se deschidă, să arate ce are în interior poate cuceri inimile și încrederea oamenilor.

Ce rămâne după mine?

O perioadă am lucrat într-o companie de succes, care avea nevoie de un rebranding. Conducătorul companiei avea 63 de ani, iar la 65 planifica să iasă la pensie. El a început procesul de rebranding și în scurt timp a înțeles că nu va reuși să-l facă în doi ani. Atunci eu l-am întrebat: „Ce investiție ați vrea să lăsați în urmă? Aveți 2 soluții: să luptați și să reușiți să relansați afacerea sau să vă lăsați dus de val și să părăsiți acest post faimos, dar fără să lăsați ceva util pentru generațiile următoare?”

Această întrebare l-a pus pe gânduri și l-a făcut în cele din urmă să aleagă prima cale. Stephen ne recomandă și nouă să ne ascultăm inima și să ne întrebăm: „Ce rămâne după mine?”

Compas sau ceas?

Oamenii continuă să creadă că ceasul este principala metaforă a vieții. Ceasul are valoare în ceea ce privește viteza și eficiența. Fără doar și poate ceasul are dreptul la existență, la fel ca și eficiența, însă numai după ce noi vom obține efectul. Cel mai important simbol al efectului este compasul, care ne arată încotro să mergem. Compasul arată scopul, balanța, viziunea, perspectiva. Conștiința ta este un sistem în interiorul tău care este la fel ca și compasul.

Pentru a-ți schimba gândirea și pentru a trece de la ceas la compas trebuie să te concentrezi asupra priorităților. Ceasul îți poate arăta la ce oră începe o întâlnire, dar nu-ți poate arăta dacă merită să mergi la această întâlnire, aici o să te ajute compasul din interiorul tău.