Asteroidul „de aur” prezintă un pericol pentru economia globală! Unele companii planifică mineritul în spațiu!

Către anul 2022, Agenția Spațială Americană va expedia o misiune către asteroidul „de aur”, care se află între Marte și Jupiter, cunoscut și sub numele de (16) Psyche. Călătoria spre orbită va dura până în anul 2026 – 2027, iar aflarea pe Psyche – mai mult de 20 de luni. Oamenii de știință intenționează să cerceteze roca asteroidului folosind echipamente speciale: un tomograf ultra-spectral, un spectometru cu raze gamma și neutroni și un magnetometru.

Asteroidul, care s-a format în rezultatul coliziunii a două corpuri cerești, cântărește mai puțin de un procent din masa Lunii. În același timp, roca sa conține platină, fier, nichel și aur. După cum anunță portalul Oil Price, experții au calculat valoarea totală a tuturor metalelor de pe Psyche: circa 700 de cvintilioane de dolari. Acești bani ar fi suficienți pentru a-i face pe toți oamenii de pe planetă miliardari.

Deși misiunea NASA pe asteroid este percepută ca fiind una pur științifică și intenționează să studieze în acest fel formarea sistemului solar, unele companii sunt convinse că mineritul pe asteroizi este o industrie promițătoare.

„Odată ce va fi realizată infrastructura, posibilitățile vor fi aproape infinite. Cei care vor fi suficient de îndrăzneți, vor putea obține sume astronomice!” – a declarat Mitch Hunter-Scullion, fondatorul Asteroid Mining Company din Marea Britanie. Compania lui intenționează să înceapă exploatarea în spațiu până în anul 2030.

Cu toate acestea, specialiștii consideră că mineritul pe asteroizi și o nouă goană după aur pot duce la prăbușirea economiei globale. După părerea lui Scott Moore, directorul general al EuroSun Mining, în fiecare an, companiile aduc 141,75 tone de aur pe piață, dar aceste volume sunt nesemnificative în comparație cu ceea ce putem extrage în spațiu.

Potrivit analiștilor de la Allied Maket Research, până în 2025, bugetul pentru programele miniere pe asteroizi va ajunge la 3,8 miliarde de dolari din contul investițiilor publice și private.

„Nu ne putem gândi la mineritul spațial ca la ceva ce se va întâmpla peste 25 sau 50 de ani. Asta deja se întâmplă, dacă privim din perspectiva investițiilor. Iar Centura de asteroizi este doar un aspect al acestei piețe. Întreaga piață spațială globală valorează deja sute de miliarde” – a declarat Scott Moore, CEO al EuroSun Mining.

Companiile miniere și agențiile spațiale sunt interesate nu doar de asteroizi: în ianuarie, ESA a semnat un contract cu filiala Airbus – Ariane Group – pentru a pregăti o misiune pe Lună în 2025. Ei intenționează să extragă regolit pe satelitul planetei noastre, pentru a-l folosi pe viitor ca combustibil pentru nave spațiale.

Între timp, compania japoneză iSpace a declarat că primele sale dispozitive vor porni spre Lună deja în 2020 și 2021, iar până în 2030 va începe exploatarea activă a resurselor satelite.