Acum e timpul fițelor. Elevii au telefoane scumpe care, de fapt, sunt concepute pentru oamenii de afacere!

Acum e timpul fițelor. Elevii umblă cu telefoane de ultimă generație, care, de fapt, sunt concepute pentru oamenii de afacere și, în loc de aplicații, descarcă doar jocuri pe ele. Managerii de rând se plimbă cu mașini care costă milioane. Cei de prin sate fac nunți în cele mai bune tradiții, cu 100 – 500 de invitați, tone de vin, mâncare și câteva zile de sărbătoare… Toate acestea sunt doar pentru ochii lumii, pentru a nu fi „mai rău decât alții”. Pentru invidie.

Fițele devin contagioase. Nevoia de a se fandosi este dictată oamenilor de societatea modernă, chiar și celor care inițial nu doresc să o facă. Dacă un elev este unicul din clasă care nu are iPhone, el este considerat un ratat. Dacă un anagajat de birou postează fotografii din vacanță de la căsuța de vară din sat și nu din Turcia sau Egipt, este considerat un sărăntoc. Și aproape fiecare om de afaceri este obligat să se plimbe cu un SUV imens. În caz contrar, nu e de succes.

Ce pericole ascund aceste fițe, e clar. În primul rând, omul își limitează capacitățile financiare, investind bani nu în dezvoltare, ci în accesoriile exterioare. Ajunge să se împrumute. În al doilea rând, începe să se evalueze din punctul de vedere „ce vor spune alții”. Și în al treilea rând, această necesitate de „a nu fi, ci a părea” se înrădăcinează în conștiință și devine obiectivul principal.

Toate aceste fițe sunt impuse societății de către sistemul capitalist pentru a vinde bunurile și serviciile de care oamenii nu au nevoie. Pentru a le împinge toate aceste lucruri inutile, trebuie să-i convingi pe oameni că deținerea acestor obiecte este un semn al succesului.

Pentru a scăpa de toate aceste fițe trebuie să te eliberezi de dependența de opinia celor din jur. Atunci când nu o să-ți pese ce cred alții despre tine, vei observa că respectul din ochii celorlalți nu a scăzut, ci dimpotrivă. Iar dacă vei cheltui banii nu pentru fandoseală, dar pentru o dezvoltare suplimentară, după un timp vei constata că ceilalți au suficiente motive să te invidieze. Astfel se schimbă modul de gândire și se apropie de felul în care gândesc oamenii de succes.

O persoană de succes și cu adevărat autosuficientă nu încearcă niciodată să își dea aere în ochii celorlalți. Nu se laudă cu lucrurile pe care le are, nu este nepoliticos cu personalul de deservire, nu se afirmă pe fundalul celor care îi sunt inferiori pe scara socială. Pentru că un om de succes nu privește în jos la cei pe care i-a depășit, ci în sus – la cei spre care vrea să crească. Și realizează necesitatea de dezvoltare constantă și îmbunătățire de sine. Cu un astfel de mod de gândire și stil de viață, toate atributele externe vor veni de la sine, dar nu vor mai avea aceeași valoare pentru tine. Pentru că valorile se schimbă și cresc împreună cu oamenii.