
În anul 1902, o fabrică din Franța lansa un set de cărți concepute de artistul Albert Bergeret, care întruchipau „Femeile viitorului”. Pe cărți erau afișate femei în diferite ipostaze, cu precădere în roluri care era de neconceput să fie practicate de femei în acea perioadă: medici, juriști, politicieni, militari sau pompieri.
Deși unele imagini aveau caracter radical și provocator pentru acele timpuri, Bergeret, incontestabil, avea viziuni progresiste, care depășeau cu mult perioada în care a trăit. Începând cu medici, pompieri, juriști și terminând cu studenți, jurnaliști sau politicieni, artistul a fost impecabil de precis în prognoze, deși garderoba acestora, astăzi, stârnește zâmbetul pe buze.
Pompier
Femeie membră a corpului de infanterie ușoară a Armatei Franceze
În pofida aparențelor, aceste ținute nu reprezentau o manifestare incipientă a mișcării feministe, ci doar produsul fanteziei bogate a lui Bergeret. Dar totuși, chiar și în această încercare comico-futuristă de a extinde rolul femeii în societate există un farmec aparte, care a anticipat una din tendințele sociale fundamentale ale secolului următor.
Maestru al gardei militare
Bergeret a devenit un antreprenor celebru, iar studioul său a devenit fruntaș la producție de cărți poștale în Franța, până în anul 1903 fiind lansate peste 75 de milioane de exemplare. Albert Bergeret a decedat în anul 1932, dar cărțile sale îi poartă faima și până astăzi.
Student
Medic
Politician
Primar
Avocat
Jurnalist
Pictor
General