Aceste sunt cele 10 benificii ale alimentelor picante, care probabil nu le știai

Alimentele picante fac parte din dieta umană din antichitate, când grecii şi romanii au dat valoare monetară boabelor de piper (acestea au fost folosite pentru a plăti diverse bunuri, taxe sau pentru a cumpăra sclavi).

Deşi se vehiculează multe lucruri despre mâncărurile picante, nu multe dintre teorii sunt şi susţinute ştiinţific. Se ştie că stimulează circulaţia şi cresc temperatura corpului, însă mai au şi alte efecte.

Ajută la pierderea în greutate

Ardeiul iute conţine capsaicină care accelerează metabolismul şi ajută organismul să ardă mai rapid caloriile. Mai mult, studiile au arătat că persoanele care consumă mâncare picantă se rezumă la porţii mai mici, iar asta înseamnă un număr de calorii mai mic.

Sănătatea inimii

Ardeii iuţi ajută la îmbunătăţirea sănătăţii inimii, având capacitatea stimula distrugerea cheagurile de sânge şi luptă împotriva inflamaţiilor care cresc riscul bolilor de inimă.

Îmbunătăţirea circulaţiei

Alimentele picante sunt bogate în vitaminele A şi C, care contribuie la întărirea pereţilor vaselor de sânge.

Proprietăţi anticancerigene

Multe studii au arătat că un consum regulat de ardei iute şi curry scade riscul de cancer. În anumite cazuri, capsaicina încetineşte creşterea celulelor canceroase, ba chiar le face să dispară fără a le afecta pe cele sănătoase din din jur.

Îmbunătăţesc digestia

Mâncarea picantă creşte secreţia de acid hidrocloric din stomacul tău, iar, în mod special, capsaicina ajută la uciderea bacteriilor precum Helicobacter Pylori. Totuşi, dacă ai un stomac sensibil, trebuie să ai grijă şi, eventual, să iei un medicament antiacid.

Pentru artrită

Turmericul reduce inflamaţia şi distrugerea osoasă, iar curcuminul prezent în turmeric ajută la alinarea durerilor date de artrită.

Răceală şi gripă

Capsaicina te ajută să transpiră şi calmează disconfortul dat de simptomele răcelii, gripei şi sinuzitei. În plus, ajută la desfundarea nasului.

Un somn liniştit

Cercetătorii australieni au descoperit că persoanele care consumă în mod regulat mâncare picantă au mai puţine probleme cu somnul. De asemenea, se trezesc mai uşor şi au mai multă energie de-a lungul zilei.

Îmbunătăţesc starea de spirit

Ardeii iuţi cresc nivelul de endorfine şi serotonină care ne dau o stare de bine şi au capacitatea de a alunga depresia şi stresul.

Respiraţie uşoară

Ardeii acţionează ca un expectorant şi pot fi de ajutor persoanelor cu astm, bronşită cronică, emfizem, sinuzită şi alte probleme respiratorii.