Aceste 8 activități îți fac creierul să funcționeze mai eficient! Le poți practica zilnic!

Gândirea este baza vieții umane. În același timp, fiecare om poate avea situații în care să nu fie prea mulțumit de propriile sale abilități mentale. Atunci când trebuie să studiezi mult pentru un examen sau să dezvolți un proiect major, ți-ai dori să devii un geniu cel puțin pentru o perioadă.

Iată 8 moduri de a îmbunătăți funcțiile cognitive superioare ale creierului tău!

1.Bea cafea

Desigur, lipsa constantă de somn și consumul excesiv de cafea nu au adus nimănui beneficii, dar studiile recente au confirmat efectul pozitiv pe termen scurt al cofeinei: cafeaua nu numai că îmbunătățește tonusul, ci ajută la concentrarea pe sarcinile complexe și îmbunătățește aproape toți indicatorii de inteligență, cum ar fi gândirea logică sau reacția.

Oamenii de știință subliniază – nu trebuie să crezi că această băutură te face mai inteligent, doar îți face creierul să funcționeze mai eficient într-un mod „de urgență”.

2.Permite-ți un pahar de vin

De-a lungul istoriei, omenirea a descoperit multe efecte atât pozitive, cât și negative ale alcoolului. Cercetările recente ale oamenilor de știință norvegieni dovedesc că persoanele care consumă în mod regulat vin (cu moderație) au, în medie, funcții cognitive mai bune decât cele care se abțin de la alcool, în special femeile.

3.„Încarcă-te” de la soare

Excesul de lumină solară este dăunător pielii, dar nu trebuie să o eviți complet – vitamina D este benefică pentru creier.

Oamenii de știință au descoperit că iubitorii de plajă solară s-au descurcat mai bine cu sarcinile de testare decât voluntarii cu nivel scăzut de vitamina D. După cum sugerează unii cercetători, vitamina D tinde să încetinească procesul de îmbătrânire a creierului.

4.Lasă gândurile să „curgă”

Pentru ca mintea să funcționeze cu eficiență maximă, trebuie să te poți concentra pe o sarcină specifică: creierul este cel mai eficient atunci când este preocupat de soluționarea unei singure probleme.

Dar, așa cum au demonstrat studiile recente, uneori este mai bine să îți lași gândurile la o parte și să încerci să te gândești la ceva abstract – o astfel de „schimbare” mică îți va permite apoi să îndeplinești mai bine sarcinile care implică memoria și să crești productivitatea generală a gândirii.

5.Vorbind cu tine însuți, poți găsi acasă un lucru „pierdut”

După ce au studiat fenomenul de vorbire cu sine, oamenii de știință au ajuns la concluzia că gândirea cu voce tare îmbunătățește cu adevărat ingeniozitatea.

Participanții la experiment au trebuit să găsească un obiect, în același timp, a fost înregistrat efectul replicilor lor asupra eficienței de căutare. Voluntarii care au rostit cu voce tare descrierea scopului căutării au soluționat problema mai repede decât cei care au tăcut în procesul de căutare.

6.Dansează

Cercetătorii afirmă că exercițiile fizice active și dansurile ajută la evitarea debutului senilității. Când o persoană dansează, corpul și creierul funcționează armonios: mișcările necesită o coordonare psihomotorie precisă, ceea ce crește atenția și afectează pozitiv orientarea în spațiu. De asemenea, deciziile sunt luate rapid, în plus, învățarea noilor etape de dans face procesul de gândire mai flexibil.

7.Alimentează-te corect

Este imposibil să mănânci ceva la cină și să devii un geniu peste noapte. Dar trebuie să ții cont de calitatea alimentelor, care are o influență mare atât  asupra creierului, cât și asupra întregului organism. Deci, poți alege o dietă, astfel încât să reduci oboseala și să optimizezi efortul mental.

Pentru o activitate eficientă a creierului, organismul are nevoie de glucoză(care se găsește în fructe), acizi grași nesaturați (care se găsesc în pește), aminoacizi și antioxidanți (care sunt prezenți în vin) și vitamina E (prezentă în nuci). Printre altele, nutriționiștii ne sfătuiesc să includem afine, avocado și mai multe cereale în dieta noastră.

8.Joacă „Tetris”

Oamenii de știință au obținut date curioase studiind funcționarea creierului uman în timpul jocului „Tetris”: ședințele pe termen scurt ale jocului cresc cantitatea de materie cenușie, îmbunătățesc abilitățile de rezolvare a sarcinilor și, de asemenea, cresc activitatea mentală generală.

O altă caracteristică uimitoare a binecunoscutului joc este ameliorarea tulburărilor mintale: dacă vei acorda ceva timp aranjării cărămizilor colorate pe ecran atunci când ești într-o stare de stres, impresiile negative se vor uita mai ușor.