Aceste 3 lecții de viață de la Stephen Hawking o să te facă să crezi că totul e posibil

Dr Stephen Hawking Physics professor and author at Cambridge University. 1st September 1988. (Photo by Brian Randle/Mirrorpix/Getty Images)

„Maxim 2 ani și jumătate” -i-au spus medicii, iar el a trăit încă jumătate de veac. Pierzându-și capacitatea de a vorbi, el a comunicat cu ajutorul computerului. Pierzându-și total funcția locomotorie, el a experimentat efectele gravitației zero. A scris zeci de cărți, a studiat mult și a predat. La 14 martie 2018 Stephen Hawking s-a stins din viață – fizicianul care ne-a schimbat percepția despre Univers.

Iată câteva lecții de preț, pe care să le înveți de la el:

Nu te lăsa bătut niciodată

În anul 1963, pe când avea 20 de ani, Hawking a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică – o boală rară incurabilă, care constă în pierderea progresivă a mai multor neuroni motorii. Evident, boala a progresat, inițial savantul se deplasa cu ajutorul unui baston, apoi cu ajutorul cârjelor, iar în scurt timp a ajuns și în scaunul cu rotile. În 1985, după câteva operații la plămâni, Hawking și-a pierdut total capacitatea de a vorbi.

Însă fizicianul nu a rămas ostaticul bolii sale, el chiar a văzut și anumite plusuri în asta, spunând că starea lui fizică îl ajută să se concentreze mai mult pe studiile sale, evitând numeroase lecții și conferințe.

La fel, boala nu l-a împiedicat să se căsătorească de 2 ori și să devină tată de 3 ori.

Nu căuta pericole în afară

Hawking a văzut pericole doar în oameni: „Cea mai complexă problemă cu care s-a confruntat vreodată omenirea sunt instinctele noastre agresive… Aceste instincte au fost necesare pentru supraviețuire și au fost tipărite în codul nostru genetic. Acum, cu toate acele arme nucleare pe care le avem, noi nu mai putem aștepta ca evoluția să ne scape de aceste instincte.”

Cu fizicianul sunt solidari și mulți psihologi, cercetători, figuri religioase, scriitori și artiști. Dar cum putem înfrunta agresivitatea? Hawking era convins că sentimentul de compătimire există, întrucât anume compasiunea, atenția și grija celor din jur l-au ajutat să supraviețuiască.

Gândește nonconformist

Stephen Hawking era convins că Pământul este supus riscului unei catastrofe de proporții în următoarele câteva sute de ani. Dar asta n-a fost pentru el un motiv de a pune cruce pe civilizație.

El credea sincer că omul poate să colonizeze și alte planete și vedea în asta salvarea omenirii. El spunea că oamenii au toate șansele de a cuceri Universul și asta ne face deosebiți.

Sursa