Aceste 19 citate profunde și înțelepte din „Micul Prinț” te vor copleși. Află ce înseamnă adevărata prietenie

Cea mai cunoscută poveste pentru maturi, bazată pe alegorie, a lui Antoine de Saint – Exupery a fost publicată pentru prima oară pe 6 aprilie 1943, la New York, astăzi este tradusă în peste 180 de limbi. Nu cred că există în lume oameni care nu ar fi auzit de băiatul cu păr de aur, ce trăiește singur pe o planetă.

Pentru cei care nu au recitit demult această emoționantă poveste-parabolă, noi am selectat câteva citate despre iubire și prietenie, care te vor ajuta să privești lumea cu mai multă căldură.

1. Toți adulții au fost cândva copii, doar că puțini dintre ei își amintesc.

2. E foarte trist când prietenii sunt uitați. Nu toată lumea a avut vreodată un prieten.

3. Oamenii se urcă în trenuri rapide, fără a a înțelege ce caută de fapt. De aceea, ei nu-și găsesc locul, mergând dintr-o parte în alta… Și totul în zadar.

4. Tu trăiești în acțiunile tale, nu în corpul tău. Tu ești tot ceea ce faci, nu există un alt „tu”.

5. Există așa o regulă strictă. Te-ai trezit dimineața, te-ai spălat, te-ai adus în ordine și imediat adu-ți în ordine și planeta.

6. – Mai bine vino întotdeauna la aceeași oră, – l-a rugat Vulpoiul. – Iată, de exemplu, dacă vei veni la ora 16.00, eu de la 15.00 deja voi fi fericit. Și cu cât va fi mai aproape momentul, cu atât mai fericit voi fi. Iar dacă vei veni de fiecare dată la ore diferite, eu nu voi ști când să-mi pregătesc inima… Trebuie să respectăm ritualurile.

7. Maturii nu pot niciodată înțelege lucrurile de unii singuri, iar pentru copii e foarte extenuant de a le explica totul de fiecare dată.

8. – Pe planeta ta, oamenii cresc 5000 de trandafiri într-o singură grădină și tot nu găsesc ceea ce caută…, – a zis Micul Prinț.

– Nu găsesc, – am aprobat eu.

– Dar poți găsi ceea ce cauți într-un singur trandafir…

9. – Și unde sunt oamenii? În pustiu mă simt atât de singuratic… – a spus Micul Prinț.

– Și printre oameni te poți simți singuratic.

10. Oamenii nu mai au timp să cunoască ceva. Ei cumpără lucruri gata pregătite din magazine. Însă în aceste magazine nu se vând prieteni, din acest motiv oamenii nu-i mai au.

11. Atunci când îi spui unui matur: „ Am văzut o casă frumoasă din cărămidă roșie, cu flori la ferestre și cu porumbei pe acoperiș”, – ei nu-și pot imagina cât e de frumoasă. Lor trebuie să le spui: „ Am văzut o casă care costă o sută de mii de franci.” Și atunci ei exclamează: „ Ce frumusețe!”

12. Adulții iubesc tare mult cifrele. Atunci când le spui că ai un nou prieten, ei nu întreabă niciodată despre ce e cu adevărat important. Ei nu vor spune niciodată: „ „Cum este glasul lui? Ce jocuri îi place să joace? Îi plac oare fluturii?” Ei întreabă: „ Câți ani are? Câți frați are? Câte kilograme are? Cât câștigă tatăl lui?” Și după asta își închipuie că au cunoscut un om.

13. E suficient să muți scaunul cu câțiva pași și vei vedea din nou apusul, numai să vrei.

14. – Dacă vrei să ai un prieten, îmblânzește-mă!

– Și cum trebuie să fac asta? – a întrebat Micul Prinț.

– Trebuie să te înarmezi cu răbdare. Pentru început, așază-te mai departe, pe iarbă. Iată așa. Eu te voi privi așa dintr-o parte, iar tu nu spune nimic. Însă în fiecare zi așază-te tot mai aproape de mine… – a răspunsul Vulpoiul.

15. Tu vei fi întotdeauna responsabil pentru cel ce l-ai îmblânzit.

16. Cuvintele doar ne încurcă să ne înțelegem.

17. Iubirea e atunci când nu-ți e rușine de nimic, nu-ți e frică de nimic, înțelegi? Atunci când nu te vor trăda, nu te vor dezamăgi. Atunci când au încredere.

18. El nu mi-a răspuns la nicio întrebare, însă atunci când roșești, răspunsul e „da”, nu-i așa?

19. Aș vrea să aflu, de ce stelele luminează. Poate de aceea ca fiecare să reușească să-și găsească steaua sa.

Sursa