Acest mesaj dur l-au primit studenții de la un profesor deosebit de înțelept. O să fii și tu de acord cu el!

I-am urât, i-am respectat, i-am urmat, i-am supărat, am râs de ei, am râs cu ei – sunt cei de la care am învățat ceva și doar o parte dintre ei ne-au rămas în suflet și în minte. Sunt profesorii din școală, universitate, sunt cei care ne-au îndrumat, ne-au motivat, ne-au pregătit pentru viață într-o măsură mai mare sau mai mică.

Astăzi o să vă redăm succint mesajul unui profesor de literatură engleză, de la una dintre cele mai prestigioase universități din țară și deși nu-i cunoaștem numele, cuvintele sale au rămas întipărite în multe dintre inimile studenților începători. Din spusele lor am închegat acest mic discurs parafrazat.

„ Vreau să vă spun de la bun început: aici nimeni n-o să vă toarne cunoștințe în cap cu lopata. Dacă vreți să învățați și să deveniți cineva în viață: bine ați venit, dacă ați venit să vă demonstrați lenevia atunci: la revedere! Universitatea e un loc pentru studii, nu este un loc de irosit timpul.

În țara asta sunt destui proști cu studii superioare, dacă ați venit doar pentru diplomă, mai bine luați-vă de rezervă mai multă hârtie igienică, pentru că altă utilitate de la ea n-o să aveți. Chelnerii sau muncitorii din fabrici nu au nevoie de diplome prestigioase, dar de fapt nimeni nu are nevoie de ele până ce nu demonstrează că le-au meritat.

Fiți sinceri cu voi, generația voastră se cam duce de râpă, nu vă puteți desparte de smartphone-uri, laptopuri și fast food. Ați lăsat computerele să gândească în locul vostru și mintea voastră începe să degradeze. Acum aveți o șansă, ați venit aici să învățați, să vă dezvoltați , să creșteți. A venit timpul să înțelegeți că puterea e în voi, că trebuie să controlați lumea digitală și nu ea pe voi.

Știu că nu vă place ceea ce vă zic. Vă gândiți în sinea voastră: „s-a găsit și boșorogul ăsta în prima zi de universitate să ne sperie cu viitorul, să ne facă de nimic”. Să știți că știu ce simțiți și de aceea vă sfătui cu cele mai bune intenții să fiți conștiincioși și străduitori. 

Aceștia sunt anii care vă determină viitorul, acum este șansa voastră principală să deveniți cine vă doriți, va fi posibil și mai târziu, însă numai după ce veți face mai mulți pași greșiți. Eu vă îndemn să alegeți din prima drumul corect și să evitați câteva cotituri dureroase.

Acum a venit timpul să le mulțumiți părinților pentru ceea ce au făcut, au jertfit pentru voi, iar cel mai bun cadou pe care i-l puteți oferi sunt rezultatele voastre bune la învățătură, succesele și împlinirea că faceți ceea ce vă place și că o să deveniți oameni cu literă mare.

Astăzi e prima și ultima oară când vorbesc cu voi despre acest subiect și îmi doresc ca începând cu următoarea noastră lecție să vină doar cei care vor să învețe ceva de la mine și sper din tot sufletul să nu fiți mai puțini decât ați fost la prima noastră întâlnire.”

Foto: pexels.com