9 mituri false despre care trebuie să uiți dacă ai ajuns într-o situație extremă!

Lumea în care trăim se află într-o continuă schimbare. Progresul tehnologic a făcut posibilă conectarea vieților umane la o sursă inepuizabilă de informații care sunt vii, dinamice, omniprezente, aproape indistructibile, asemenea microorganismelor în cadrul unui ecosistem. Datorită hiper-tehnologizării și smartphone-urilor aflate la îndemâna fiecăruia, omenirea a ajuns la o etapă paradoxală, atunci când fiecare din noi știe totul și, în același timp, nu știe nimic, Google fiind mereu la o întinsătură de mână. O asemenea stare a lucrurilor denaturează abilitatea de a gândi, creând convingerea că gadgetul atotștiutor din buzunar știe să facă față oricărei probleme.

Dar ce se va întâmpla dacă automobilul tău se va defecta undeva în mijlocul deșertului și nu vei avea conexiune la internet? Mai mult ca sigur, îți vei aminti de miturile comune despre supraviețuirea în caz de urgență. Problema rezidă în faptul că majoritatea din ele sunt eronate. Pentru că avem grijă de tine, am desființat 9 mituri vestite cu privire la supraviețuire, care s-au dovedit a fi falsuri.

Mitul 1. Ca să scapi din priza curentului de retur, trebuie să înoți în paralel cu țărmul.

Curentul de rip (de retur) constituie un curent puternic, localizat și îngust, prin care apa se retrage înapoi spre mare, balansând în direcții diferite, fapt care îngreunează scăparea. Ajuns în asemenea circumstanțe, fii calm și înoată în direcția vântului sau a curentului propriu-zis. Cu alte cuvinte, lasă-te purtat de valuri, altfel o să te extenuezi. Curentul în curând se va liniști și te vei putea întoarce la mal.

Mitul 2. Economisește apa în condiții de ariditate sporită.

Dacă mori de deshidratare, apa nu te va mai ajuta cu nimic. Un om poate trăi câteva zile în pustiu chiar și în condiții de căldură extremă. Nu e bine să amâni consumul de apă până în ultima clipă, ajungând la deshidratare în stadiu tardiv. Consumă rezervele de apă rațional și încearcă să te deplasezi, preponderent, pe timp de noapte.

Mitul 3. În cazul mușcăturii de șarpe, folosește gura pentru a suge afară veninul acestuia.

Veninul de șarpe dăunează grav gurii și traheei. În situația dată, apelează urgent la ajutorul medicului care-ți poate administra o injecție cu ser antidot.

Mitul 4. În calitate de adăpost trebuie să găsești o peșteră sau să improvizezi o constucție din crengi.

În realitate totul depinde de scop și condiții. Poți avea nevoie de un refugiu care să te adăpostească de frig, soare, ploaie sau animale sălbatice, iar o baracă din crengi nu reprezintă întotdeauna o opțiune optimă.

Mitul 5. Dacă ești atacat de un rechin, lovește-l în nas pentru a-l speria.

În cazul în care ești atacat de un prădător feroce, cum este rechinul, cu certitudine, trebuie să lupți pentru a rămâne în viață. Problema este că sub apă loviturile vor fi prea slabe și neaccentuate, astfel încât rechinul poate să nu le simtă deloc. Cel mai bine este să-i zgârâi ochii și branhiile, care sunt unicele puncte vulnerabile ale acestuia.

Mitul 6. Primul lucru pe care trebuie să-l faci în sălbăticie, este să faci rost de hrană.

Organismul uman se poate descurca fără hrană până la 6 săptămâni, de aia, hrana nu trebuie să fie prioritatea ta numărul 1, mai ales dacă nu ești sigur în comestibilitatea plantelor pe care le găsești. Mai întâi de toate, fă rost de apă potabilă și ia măsuri pentru a te proteja de frig și de animale.

Mitul 7. La sigur vei supraviețui, din moment ce ai văzut asta pe Youtube sau în filme.

Încrederea în sine și pregătirea adecvată sunt esențiale pentru supraviețuirea în sălbăticie, nu și în cazul în care sunt alimentate cu aroganță, frivolitate și ignoranță. Nu-ți pune soarta la încercare și ai grijă de siguranța ta.

Mitul 8. Dacă ești deshidratat, te poți salva, consumând propria urină.

Dacă ești deja deshidratat, consumul de urină îți va afecta rinichii.

Mitul 9. Poți să dobândești apă din cactuși.

Sunt doar câteva specii de cactuși, a căror lichide pot fi consumate. Majoritatea cactușilor conțin toxine care pot provoca diaree, vărsături și accelera procesul de deshidratare.