9 Mituri despre consumul de apă, pe care cu siguranță le-ai auzit! Iată care este adevărul!

Fără mâncare, omul poate trăi între patru și șase săptămâni, fără apă – nu mai mult de trei zile. Și deși apa este cea mai valoroasă și de neînlocuit resursă pentru organismul nostru, există încă multe mituri și dezbateri în jurul ei.

Mitul nr. 1: Trebuie să bei 2 litri de apă pe zi

Această teorie a devenit cunoscută datorită unui studiu publicat în 1945: atunci Consiliul American pentru Alimentație și Nutriție a recomandat oamenilor să bea 2,5 – 3 litri de apă pe zi. Dar, cu o notă importantă în următoarea propoziție: o parte substanțială din această cantitate este conținută în alimente. Remarca a fost ignorată, dar în zadar: conform datelor științifice, obținem cel puțin 22% de apă din alimentele consumate.

Academia Națională de Științe a SUA admite că este imposibil să se stabilească o normă medie – totul este prea individual. Aici contează și vârsta, caracteristicile metabolice, nivelul activității fizice și nu în ultimul rând clima.

Prin urmare, astăzi se folosește conceptul de „consum adecvat”. În fiecare țară, cantitatea recomandată este diferită: Academia Națională de Medicină din SUA recomandă bărbaților adulți să bea 3.700 ml și femeilor – 2.700 ml de apă. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor din Italia – 2.500 ml pentru bărbați și 2.000 ml pentru femei. Asociația dietetică britanică – 2.000 ml pentru bărbați și 1.600 ml pentru femei.

Mitul nr. 2: Este important să bei anume apă 

Încă nu știm dacă, spre deosebire de alte băuturi, apa are vreun efect special asupra proceselor metabolice și a echilibrului de apă în organism. Singurul avantaj dovedit științific al apei în comparație cu băuturile dulci este că nu conține calorii și zahăr. Este util să ții cont de acest fapt dacă ai grijă de greutatea ta.

Mitul nr. 3: Cafeaua și alte băuturi care conțin cofeină provoacă deshidratare

Într-adevăr, cofeina are un efect negativ asupra echilibrului de apă din organism, dar numai dacă consumi cantități foarte mari. În viața obișnuită, este destul de dificil să te deshidratezi cu băuturile cofeinizate. Cercetătorii de la Universitatea Birmingham au demonstrat că un consum moderat de cafea (până la 4 căni pe zi) nu are niciun efect asupra hidratării organismului și nu are un efect diuretic pronunțat asupra celor care o beau constant.

Mitul nr. 4: Cu cât bem mai mult, cu atât mai multe toxine sunt eliminate din organism

Cea mai mare parte a „deșeurilor” din organismul uman este eliminată de rinichi. În timpul zilei, aceștia reușesc să curețe aproximativ 1.700 de litri de sânge de produsele reziduale care s-au acumulat datorită metabolismului și produc până la 1,7 litri de urină – rinichii noștri pur și simplu sunt incapabili fizic să depășească acest maxim. Deci, consumul excesiv de apă nu va mări cantitatea toxinelor eliminate.

Mitul nr. 5: Nu trebuie să bei apă în timpul mesei

După cum susțin specialiștii, consumul de alimente cu o cantitate mică de apă (aproximativ 150 ml) este complet sigur dacă omul nu are boli inflamatorii sau degenerative ale stomacului. Este important ca apa să nu fie rece, altfel mâncarea va părăsi stomacul nefiind complet digerată, ceea ce poate duce la probleme cu tractul gastrointestinal. Însă, dacă ai gastrită, este mai bine să bei apă la 15-20 de minute după mâncare.

Mitul nr. 6: Apa nu poate fi prea multă

Poate. În medicină există chiar conceptul de hiperhidratare sau intoxicație cu apă. Consumul excesiv de apă (de la 10 la 15 l pe zi) reduce concentrația de electroliți în sânge, în special a sodiului care este responsabil de menținerea unui echilibru între fluidul din interiorul și exteriorul celulelor. În cazuri grave, intoxicația cu apă poate duce la consecințe grave pentru creier și chiar la deces.

Mitul nr. 7: Trebuie să bei multă apă pentru a-ți face pielea mai sănătoasă și radiantă

Într-adevăr, odată cu deshidratarea severă, pielea își pierde turgorul, devine uscată și crăpată. În acest caz, restabilirea echilibrului de apă oferă un rezultat vizibil și readuce pielea la culoarea normală. Dar, cu datele inițiale normale, apa nu afectează starea pielii, ba mai mult, nu poate preveni apariția ridurilor sau a altor semne de îmbătrânire.

Mitul nr. 8: Setea deja este un semn al deshidratării

Simțim sete atunci când organismul pierde mai mult de 0,5% de apă din greutatea totală a corpului. Având în vedere că 75% din corpul nostru este apă, această cantitate poate fi considerată destul de mică. Senzația de sete este doar primul „semnal” care ajută la prevenirea consecințelor serioase.

Mitul nr. 9: Dimineața trebuie să bei apă cu lămâie

Un pahar de apă băut după trezire pornește sistemul limfatic, datorită căruia toxinele acumulate peste noapte sunt eliminate la timp. Apa activează sucurile și enzimele digestive, accelerând procesele metabolice și asigurând o digestie mai bună și asimilarea micului dejun. În plus, are un efect pozitiv asupra sistemului circulator: sângele devine mai puțin dens, fiecare celulă din corp primește o încărcătură de energie și nutrienți. Pe când un pahar de apă cu lămâie pe stomacul gol nu este cea mai bună opțiune, deoarece poate provoca dezvoltarea gastritei sau poate exacerba cursul acesteia. Dacă chiar atât de mult îți dorești, poți adăuga lămâia în cantități mici pentru o doză suplimentară de vitamine. Dar să practici acest obicei în fiecare zi nu este binevenit.