8 invenții geniale ale rușilor. Află unde a apărut primul troleibuz din lume!

Rușii au dat lumii multi genii, care au lăsat o moștenire importantă de invenții în urma lor. Haideți să vorbim nițel despre unele din ele!

1.Galvanoplastie – procesul de acoperire a obiectelor din plastic cu un strat de metal depus prin eletroliză. Stratul reproduce exact forma originală a obiectului, fiind foarte subțire. Metoda a fost inventată de rusul Boris Yacobi.

2.Electomobilul – la sfârșitul secolului XIX în lume au început să apară automobile electrice, însă rusul Ippolit Romanov a inventat primul troleibuz – o vagonetă pentru 20 de pasageri. Deja în anul 1901 exista proiectul rutelor prin Sankt-Petersburg, dar Romanov nu a găsit resursele financiare pentru a lansa primele omnibusuri și posibilitatea a fost ratată.

3.Conductele de petrol – în anul 1863 faimosul Dmitrii Mendeleev a propus o conductă specială pentru petrolul din Marea Caspică, care se transporta în butoaie. Dar acest proiect nu a fost realizat imediat, și peste doi ani prima conductă de petrol au construit-o americanii. În Rusia prima conductă a apărut doar în 1878.

4.Electrosudura – a fost inventată în anul 1882 de Nicolai Benardos, și a schimbat în mod revoluționar procesul de asamblare a construcțiilor metalice.

5.Avion pentru pasageri – primul avion, care putea transporta mai mulți pasageri, a fost prezentat de Igor Sikorski în anul 1914. El a primit denumirea de Ilia Murometz și imediat a bătut mai multe recorduri aviatice din acea perioadă.

Salonul se încălzea, avionul dispunea de veceu și baie, la bordul lui puteau să se afle 16 pasageri. Deja în anul 1914 Ilia Murometz a efectuat un zbor din Petersburg în Kiev, iar în Primul Război Mondial a fost utilizat în calitate de bombardier.

6.Parașuta – ideea parașutei a fost propusă încă în secolul XV de către Leonardo da Vinci, însă prima parașută de tip modern, care se află într-un rucsac pe spate, a fost inventată în anul 1912 de către rusul Gleb Kotelnikov. Parașuta lui era făcută din pânză și a fost utilizată în Primul Război Mondial.

7.Televiziune color – Vladimir Zvorykin a fost nevoit să emigreze în SUA după revoluția bolșevică din anul 1917, și deja în America el a înfăptuit toate ideile sale. În primul rând, el a înventat cinescopul, iar după asta, în anii 40 ai secolului XX, a reușit să obțină imagine color, ceea ce a permis crearea televiziunii color.

8.Tetris – acest joc electronic a fost inventat în anul 1984 de către rusul Alexei Pajitnov și el foarte repede a devenit popular mai întâi în Moscova, apoi în toată lumea. Ideea genială i-a venit lui Pajitnov după ce a procurat jocul Pentamino.

Sursa