7 produse pe care să nu le încălzești în cuptorul cu microunde

Îți place să utilizezi cuptorul cu microunde? Atunci uite un sfat pentru tine: nu încălzi în niciun caz aceste 7 produse.

Ai avut aseară oaspeți? Înseamnă că ți-au rămas câteva feluri de mâncare ce așteaptă să fie din nou calde. Dar înainte să le pui în cuptorul cu microunde, trebuie să știi că unele preparate pot deveni dăunătoare dacă sunt încălzite repetat.

Nr. 7 Ciupercile

Proteinele din ciuperci sunt distruse în totalitate dacă sunt gătite sau încălzite la cuptorul cu microunde. În plus, supuse acestui mod de preparare, ciupercile devin mult mai sensibile la o contaminare ulterioară cu diferite microorganisme din atmosferă. De fapt, încălzirea ciupercilor după prepararea inițială, indiferent de metoda aleasă, nu este întocmai recomandată, acestea putând provoca indigestie și balonare.

Nr. 6 Ouăle

Nu se întâmplă foarte des să-ţi rămână omletă sau ouă fierte de la micul dejun, pe care să vrei să le reîncălzeşti, însă trebuie să te avertizez că, odată băgate la microunde, ouăle devin toxice. Mai mult ca atât, ele își schimbă gustul, iar consistența devine ca de cauciuc.
Mai bine să le consumi reci, în sendvişuri sau salate.

Nr. 5 Orezul

Ce poate fi mai sigur decât o fafurie încălzită cu orez? Corect? Incorect! Orezul nu ar trebui pregătit și încălzit sub nicio formă în cuptorul cu microunde, deoarece temperaturile înalte deteriorează calitățile sale nutriționale. Diferența între această formă de gătit și cea clasică este că în cuptorul cu microunde se stabilește o temperatură mare încă de la început, care afectează în mod direct conținutul de vitamine, minerale și fibre din orez. Mai bine încalzeste orezul deja preparat pe aragaz, adăugand un strop de apă în cratiță pentru a nu se lipi sau arde.

Nr. 4 Laptele matern sau hrana artificială pentru bebeluși

Mame și tați, dacă laptele de vacă poate fi încălzit în cuptorul cu microunde, în niciun caz cel pentru bebeluși. Multe mame care își lasă copilul cu bona, storc lapte și îl pun la congelat. Din cauza încălzitului în cuptorul microunde, în lapte pot ajunge substanțe cangerigene de la sticluța de plastic. Medicii recomandă mai întâi să dezgheți laptele matern, apoi să-l încălzești la plită, într-o cratiță cu apă.

Nr. 3 Carnea de pui

Îți amintești ce spuneam despre proteine? Reîncălzite la microunde, proteinele din carne îşi schimbă compoziţia şi pot duce la probleme digestive. E de preferat să foloseşti carnea rămasă în salate sau sendvişuri.
Totodată, dezghețarea cărnii în cuptorul cu microunde este un obicei de care ar trebui să uiți. Specialiștii susțin că această practică favorizează contaminarea produsului cu bacterii și distruge integral vitamina B12 și aminoacizii conținuți.

Nr. 2 Cartofii

Sunt şi ei pe lista neagră. Reîncălziţi, îşi pierd gustul, dar şi proprietăţile. Atât piureul, cât şi cartofii prăjiţi e bine să fie consumaţi imediat ce au fost preparaţi.
În plus, atunci când după ce au fost preparați cartofii stau ceva timp la temperatura camerei până a fi puși în frigider, la reîncălzire ei pot provoca botulism, deoarece au dezvoltat bacili ce provoacă această toxiinfecție.

Nr. 1 Țelina, spanacul și sfecla roșie

Care este legătura dintre aceste 3 legume, aparent sănătoase? Ele conțin nitrați, iar aceștia sunt și mai periculoși atunci când sunt încălziți în cuptorul cu microunde, întrucât se transformă în nitriți, niște substanțe cancerigene. Nitriții sunt extrem de dăunători mai ales pentru copiii mici.
Dar tu ai avut situații în care te-ai simțit rău după o mâncare reîncălzită în cuptorul cu microunde?
Dacă da, spune-ne în comentarii și dă-ne un like. Toate bune!