
Australia este țara în care lucrurile stau puțin diferit. Aici oamenii luptă împotriva iepurilor, pe străzi poți vedea niște monștri uriași de fier, iar vara durează din luna decembrie până în februarie.
Australia – țara cămilelor
Cămilele au fost aduse în Australia în 1866 într-o cantitate de 100 de animale. Astăzi, populația lor depășește 1 milion de cămile. Australia este singura țară din lume unde există turme de cămile sălbatice. Prin urmare, Arabia Saudită achiziționează cămile de aici pentru prepararea diverselor delicatese.
Și a iepurilor!
Australia are ghinion de la animalele aduse. Odată ce ajung pe acest tărâm binecuvântat, ele încep să se înmulțească până ajung o amenințare pentru tot ce este viu. La început, doar 24 de iepuri au fost aduși cu corăbiile primilor coloniști. Foarte curând, aceste animale drăguțe s-au înmulțit într-atât, încât au fost recunoscuți ca specie agresivă.
Pentru exterminarea lor au fost luate diferite măsuri, începând cu împușcarea și până la încercările de a-i opri cu ajutorul unui gard imens. Oamenii chiar au fost nevoiți să folosească o așa-numită armă biologică: iepurii au fost infectați cu virusul Myxoma. Aceasta a dus la o reducere de la 600 până la 100 de milioane de iepuri. Cu toate acestea, iepurii nu au cedat și au dezvoltat o rezistență genetică la acest virus, datorită căreia în 1991, populația a revenit la 200-300 de milioane de capete. Confruntarea dintre iepuri și oameni continuă.
Marele gard împotriva iepurilor
Toată lumea cunoaște Marele Zid Chinezesc, construit pentru protecția împotriva atacurilor nomazilor. Australia are însă o structură defensivă, construită pentru a proteja oamenii și animalele de iepurii dar și de câinii sălbatici. Lungimea gardului din lemn, metal și sârmă este de 3.256 de kilometri și este cel mai lung gard din lume. Pentru întreținerea sa a fost creat un serviciu special de patrulare, a cărui muncitori monitorizează inviolabilitatea frontierelor.
Și Australia are Alpi
Alpii Australieni fac parte dintr-o creastă mare care se întinde pe 3.500 de kilometri de la nord la sud. Vârful cel mai înalt este Muntele Kosciuszko. În fiecare iarnă, Alpii Australieni au mai multă zăpadă decât Alpii Elvețieni.
Plajele
Australia are peste 10.000 de plaje. Dacă ai vizita o plajă pe zi, această ocupație ți-ar lua mai mult de 27 de ani. Apropo, majoritatea populației țării (85%) locuiește în zona de coastă – la nici 50 de kilometri de la ocean. Statul acordă o atenție deosebită ecologiei, prin urmare, multe dintre plaje se află în zona protejată și au aspect foarte curat.
Monștri pe străzi
Partea de mijloc a continentului este aproape pustie. Aici poți depăși sute de kilometri și poți întâlni doar câteva ferme de animale. Prin urmare, aici nu există o rețea feroviară extinsă, iar transportul principal de marfă se realizează folosind trenuri rutiere uriașe. Mașinile puternice poartă câte 2-4 remorci cu mai multe tone, iar lungimea totală a vehiculelor poate depăși 50 de metri. Acești monștri din oțel pot depăși viteza de 100 de kilometri pe oră, așa că atunci când îi întâlnești este mai bine să te ții că mai la marginea drumului.
Puțină politică
Șeful oficial al statului este Elisabeta a II-a, care este și regina Marii Britanii. Ea este reprezentată de un guvernator general, care are autoritatea de a interveni în cazul unei crize constituționale. Totuși, adevărata putere din țară este deținută exclusiv de primul ministru.
Este interesant faptul că participarea la alegeri în Australia nu este doar un drept onorabil al locuitorilor, ci și o obligație directă. Absența cetățenilor de la vot fără un motiv întemeiat, precum și neparticiparea la recensământ sunt pedepsite cu amenzi (20 de dolari australieni și respectiv 110 dolari australieni).