7 iluzii despre cele mai vestite destinații turistice din lume. Află unde e cea mai sărată apă și cea mai înaltă cascadă!

Mulți oameni consideră Bazilica Sfântul Petru din Roma cel mai mare lăcaș sfânt din lume și cred, că cascada Niagara este cea mai înaltă din lume. Însă aceste impresii sunt greșite. Să vorbim puțin despre aceste mituri.

1.Bazilica Sfântul Petru din Roma – cea mai mare din lume

Dacă e vorba de biserici, atunci Bazilica Sfântul Petru din Roma într-adevăr e cea mai mare din lume – aici încap 60 de mii de oameni!

Însă cel mai mare lăcaș creștin în realitate se află în orașul Yamusukro din Cot-d’Ivoire – bazilica Notre-Dame de la Paix. Ea a fost construită către anul 1989 și are suprafața de 30 de mii de metri2, adică dublu față de bazilica din Roma.

2.Turnul din Pisa – cel mai înclinat

În realitate cea mai înclinată clădire din lume se află în Germania, e vorba de o biserică, datată cu secolul XIII. Ea are gradul de înclinare 5,19 (cea din Pisa – 3,97).

Iar dacă vorbim de clădirile, care au fost făcute înclinate intenționat, atunci recordul îi aparține clădirii Capital-Gate din Abu-Dhabi – 18 grade!

3.Apa din Marea Moartă – cea mai sărată din lume

Marea Moartă e foarte sărată – salinitatea ei ajunge în unii ani până la 35 de procente. Însă pe planetă există ape și mai sărate – de exemplu, lacul Assal în Djibouti, estul Africii.

Litoralul acestui lac hipersalin se consideră cel mai jos punct pe continentul african, salinitatea lacului se menține constant la cifra de 35 de procente. Europenii  cunosc demult acest lac, dar el nu a devenit un loc popular de odihnă – lumea nu prea se grăbește la odihnă în Africa de Est.

Merită de spus, că în Antarctida sunt lacuri, care din cauza salinității nu îngheață chiar la 30 de grade sub zero, însă ele nu sunt studiate bine.

4.Cascada Niagara – cea mai înaltă din lume

În realitate înălțimea Niagarei e de doar 50 de metri, ce este prea puțin pentru un loc în Guinness Book.

Cascada Angel din Venezuela, în schimb, are tocmai 979 de metri înălțime și se află departe în junglă, de aceea nu a devenit prea populară. Cascada a fost descoperită în anul 1935 din cabina unui avion.

5.Promontoriul Nordkapp – cel mai nordic din Europa

Anual peste 200 de mii de turiști vizitează insula norvegiană Mageroya, pentru a vizita cel mai nordic punct din Uniunea Europeană – promontoriul Nordkapp.

Însă puține persoane stiu, că, în realitate, cel mai nordic punct din UE este promontoriul  Knivskjellodden – el se înaintează în mare cu 1,5 kilometri mai mult, decât Nordkapp.

Însă, dacă luăm în considerație și Rusia, situația se schimbă – țara dispune de insula Spitzbergen și arhipelagul Franz Josif. Fiind situat la latitudini între 80° și 81° 52′ N, arhipelagul Franz Iosif este cel mai septentrional punct, asociat Europei.

6.Capul Bunei Speranțe – cel mai sudic punct din Africa

Capul Bunei Speranțe este vestit în toată lumea, faima lui este una negativă – din cauza curenților oceanici și adâncimilor mici aici au avut loc foarte multe naufragii.

În plus, aici deseori au loc anomalii magnetice. Însă cel mai sudic promontoriu din Africa se află la 155 de kilometri de capul Bunei Speranțe. El se numește capul Agulhas, și anume el separă apele Oceanului Atlantic de cel Indian.

7.Deșertul Sahara – cel mai nisipos din lume

Sahara este indiscutabil cel mai mare pustiu din lume, teritoriul lui este comparabil cu cel al Statelor Unite ale Americii – 8,6 milioane de kilometri pătrați.

Însă nisipurile constituie doar 20 de procente din acest deșert. Restul – pietre și pietriș. Geologii au stabilit, că în trecut Sahara a cunoscut alte vremuri, clima de aici pe timpuri era mult mai umedă, dar schimbările climatice radicale au determinat aspectul unic al acestui deșert.

Sursa