6 efecte negative ale gadgeturilor: Timpul petrecut în fața ecranelor îi face pe copii mofturoși, agitați și leneși!

Copiii sau adolescenții stresați, predispuși la furie sau, din contra, deprimați și apatici au devenit un lucru tulburător de comun. Fiind iritați în mod cronic, aceștia sunt adesea într-o stare de excitare anormal de ridicată și pot părea obosiți. Adică sunt agitați, dar epuizați. Se întâmplă deoarece excitația cronică are un impact negativ asupra memoriei și capacității de a relaționa cu cei din jur.

Atât părinții cât și psihiatrii ar putea să aleagă soluția greșită pentru aceste probleme. Adică ei încearcă să trateze ceea ce arată ca un caz de tulburare mentală, însă nu reușesc să ia în considerație cea mai frecventă cauză a unor astfel de simptome, cea de mediu – utilizarea de zi cu zi a gadgeturilor.

Cercetătorii au arătat că timpul petrecut în fața ecranelor întârzie dezvoltarea lobului frontal al creierului, responsabil de menținerea atenției și de autocontrolul emoțional.

Iată șase mecanisme fiziologice care explică modul în care dispozitivele electronice produc tulburări de dispoziție la copii!

1.Timpul petrecut în fața ecranelor perturbă somnul și desincronizează ceasul biologic. 

Faptul că lumina ecranelor imită lumina zilei, suprimă eliberarea melatoninei. Doar câteva minute de stimulare prin intermediul luminei albastre pot întârzia eliberarea melatoninei cu câteva ore și desincroniza ceasul biologic. Odată ce ceasul biologic este perturbat, apar tot felul de reacții nesănătoase în organism, cum ar fi dezechilibrul hormonal și inflamația creierului. În plus, excitația ridicată nu permite creierului să intre în faza somnului profund, iar somnul profund este modul în care ne vindecăm.

2.Timpul petrecut în fața ecranelor desensibilizează sistemul de recompensă al creierului.

Mulți copii sunt atât atrași de gadgeturi și nu e de mirare, de fapt, utilizarea jocurile video eliberează atât de multă dopamină – substanța chimică care oferă starea de bine – încât, la scanarea creierului această stare arată la fel ca și consumul de cocaină. Dar când căile de recompensă sunt suprautilizate, ele devin mai puțin sensibile și este nevoie de tot mai multă stimulare pentru ca organismul să experimenteze plăcerea.

3.Timpul petrecut în fața ecranelor produce „light-at-night”.

În numeroase studii s-a demonstrat: efectul luminii albastre pe timp de noapte are o legătură incontestabilă cu depresia. Experimentele efectuate cu participarea animalelor arată că expunerea la lumina ecranelor înainte sau în timpul somnului provoacă depresie, chiar și atunci când animalul nu se mai uită la ecran.

4.Timpul petrecut în fața ecranelor induce reacții de stres.

Atât stresul acut cât și stresul cronic produc modificări în chimia creierului și a hormonilor care sporesc iritabilitatea. Într-adevăr, cortizolul – hormonul stresului cronic, pare a fi atât o cauză cât și un efect al depresiei, creând un cerc vicios.

5.Timpul petrecut în fața ecranelor afectează relațiile din lumea reală

Ca și în cazul oricărei adicții, dependența de gadgeturi este o amenințare pentru relațiile cu oamenii din jur. Interconexiunea virtuală are un cost în viața reală, afectând dramatic legăturile copilului cu părinții și colegii. Cu toate că internetul ne oferă posibilități nelimitate de a comunica cu oameni din toate colțurile lumii, în mod paradoxal, timpul petrecut în fața ecranelor duce la o izolare socială.

6.Timpul petrecut în fața ecranelor reduce nivelul de activitate fizică.

Cercetările arată că timpul în aer liber, în special atunci când interacționăm cu natura, poate restabili atenția, scade stresul și poate reduce agresivitatea.

Gadgeturile nu pot înlocui cerințele unei vieți sănătoase, care include mișcare, timp petrecut în aer liber, legături cu alte persoane, joaca, adaptarea la mediu.