5 Obiceiuri care te vor ajuta să îți menții Creierul tânăr!

Cu câteva generații în urmă, oamenii nici nu sperau să trăiască până la 50 de ani. Din fericire, astăzi majoritatea dintre noi au șansa de a trăi cu 20-40 de ani mai mult. Cu toate acestea, de-a lungul anilor devine din ce în ce mai dificil pentru creier să-și facă treaba.

Pentru a preveni îmbătrânirea prematură a acestui organ vital și a-ți păstra mintea clară, trebuie să ții cont de câteva sfaturi utile!

1.Schimbă-ți obiceiurile alimentare

O alimentație sănătoasă este benefică nu numai pentru siluetă și bunăstarea generală, dar și pentru creier. Începe cu schimbări simple în comportamentul tău obișnuit. De exemplu, înlocuiește o ceașcă de cafea târzie cu un ceai verde. Acesta conține mai puțină cafeină și mulți antioxidanți, care ajută la protejarea celuleor cerebrale.

Oamenii de știință au descoperit că dieta mediteraneană, caracterizată printr-o proporție ridicată de legume, fructe, ulei de măsline, pește și fructe de mare, ajută la reducerea pierderii celuleor cerebrale și la păstrarea abilităților mentale.

2.Practică sportul, cel puțin câte 20 de minute în fiecare zi

Activitatea motrică este necesară pentru menținerea sănătății creierului. De exemplu, aerobica mărește circulația sanguină, îmbunătățește memoria și sitmulează creșterea celulelor cerebrale noi.

Activitatea fizică ajută să faci față stresului. Practică orice tip de sport cel puțin 1,5 ore pe săptămână, adică 20 de minute pe zi.

3.Părăsește mai des zona de confort

Creierul va rămâne mai tânăr, dacă îl vei încărca mai des cu sarcini cât mai diverse. Studierea unei limbi străine sau a unui instrument muzical poate contribui la păstrarea plasticității creierului, deoarece promovează formarea noilor conexiuni neuronale. De asemenea, este utilă comunicarea cu reprezentanții altor profesii. Astfel, îți lărgești orizonturile.

4.Dormi suficient

În somn, sistemul nostru glimfatic curăță creierul de neurotoxine, inclusiv de beta-Amiloid și proteina Tau care provoacă boala Alzheimer, și de alfa-Synuclein, acumularea căruia duce la boala Parkinson.

Procesul de curățare a creierului necesită timp. De aceea, trebuie să dormi câte 7-8 ore pe zi.

5.Menține o viață socială activă

Omul este o ființă socială. Dar odată cu vârsta, cercul nostru social se restrânge, începem să comunicăm cu mai puține persoane. Menținerea relațiilor cu rudele și prietenii este vitală pentru sănătatea cognitivă. La cei care vorbesc mai puțin cu alții, capacitatea mentală se reduce cu 70%, comparativ cu oamenii sociabili.

Este interesant faptul, că oamenii singuri sunt mai vigilenți și se așteaptă mai des la o amenințare din partea străinilor. Acest lucru se întâmplă deoarece creierul lor, neobișnuit cu comunicarea, percepe interacțiunea cu străinii ca pe ceva necunoscut și periculos. Aceasta este un fel de reacție de apărare.