5 mituri în care mai crezi, cu siguranță! E timpul să afli adevărul!

”Poartă căciula sau vei avea meningită! Nu mânca multe dulciuri, altfel ți se va lipi fundul!” Cei mai mulți dintre noi au auzit aceste fraze în copilărie și după ce s-au maturizat, și-au dat seama că acestea erau doar sperietori. Se dovedește că există fapte mult mai false și încă mai credem în unele dintre ele, deoarece sunt extrem de convinși de acele lucruri. Câte din aceste mituri le cunoști?

Mitul nr. 1: Piramidele egiptene se află departe în deșert

Dacă ți-ai imaginat piramidele din Egipt izolate în nisipuri, atunci ar trebui să știi că în realitate nu este așa. De exemplu, celebrele piramide din Giza sunt situate lângă case, restaurante și alte locuri aglomerate.

Mitul nr. 2: Coca-Cola dizolvă calcarul în ceainic, deci mănâncă pereții stomacului

Ai fost și tu speriat în copilărie cu mitul despre apa dulce carbogazificată, care este folosită pentru a spălarea vaselor, iar tu voiai s-o consumi? Da, această băutură luptă cu adevărat împotriva calcarului, deoarece conține acid fosforic. Doza sa în băutură este inofensivă pentru sănătate, acționează doar ca un regulator al acidității în Coca-Cola. Acidul ortofosforic este mai slab decât acidul clorhidric, care se găsește în sucul nostru gastric. Prin urmare, nu va coroda stomacul, deși poate provoca probleme de sănătate dacă băutura este consumată excesiv.

Mitul nr. 3: Stângacii sunt mai talentați și mai creativi decât cei din dreapta.

Există un mit conform căruia stângacii sunt mai predispuși la creativitate decât cei dreptaci, deoarece emisfera dreaptă controlează mâna stângă. Această emisferă este responsabilă de inteligența imaginației, în timp ce stânga controlează logica. Totuși nu există dovezi clare și cifre fiabile care să-i convingă pe neuropsihologi că stângacii sunt mai creativi decât dreptacii.

Mitul nr. 4: Cleopatra era egipteană

S-a născut în 69 î.Hr. e. și a fost regina Egiptului timp de 21 de ani, dar, în mod ciudat, nu era egipteană prin naționalitate. De fapt, Cleopatra a fost o femeie greacă, o reprezentantă a dinastiei macedonene care a condus Egiptul timp de câteva secole. În același timp, a fost aproape singura din dinastia ei care a învățat limba poporului egiptean, pe care strămoșii ei l-au cucerit.

Mitul nr. 5: Pinguinii trăiesc doar în Antarctica și nicăieri altundeva

Pinguinii trăiesc nu numai pe coasta înghețată, ci și în apropierea ecuatorului din Insulele Galapagos. Deși cea mai mare concentrație de pinguini este într-adevăr în Antarctica, diferite specii se găsesc în zone din Noua Zeelandă, Australia, Africa de Sud și America de Sud. Apropo, strămoșii pinguinilor nu trăiau înconjurați de gheață, ci trăiau într-un climat temperat. Continentele s-au modificat, Antarctica s-a mutat către Polul Sud, unde a fost acoperită cu gheață. Pinguinii, spre deosebire de alte animale, s-au putut adapta la frig.