40 de Lucruri interesante despre Tigri: După ce le vei cunoaște, vei îndrăgi aceste animale uimitoare!

Tigrii sunt niște ființe minunate, care la moment, din păcate, sunt supuși riscului de dispariție. Am adunat câteva curiozități despre aceste feline mari și puternice. 

40.Spre desosebire de pisicile domestice, tigrii au pupilele rotunde. Asta se datorează faptului, că pisicile domestice de la natură sunt animale, care duc un mod de viață nocturn, iar tigrii sunt ,,vânători de amurg”: ei vânează doar la răsărit și la apus.

39.Chiar dacă ochii nu le sunt adaptați la întuneric, vederea nocturnă a tigrilor este de 6 ori mai bună, decât la om.

38.Majoritatea tigrilor au ochii de culoare galbenă, însă tigrii albi au ochii albaștri, pentru că și de culoarea ochilor și de culoarea blănii este responsabilă aceeași genă.

37.Tigrii își marchează teritoriul prin zgârâierea copacilor și prin urină. După mirosul urinei altui reprezentant, tigrul poate obține multă informație: vârsta, sexul, starea funcției reproductive.

36.Masculii – tigru au un teritoriu de habitat mai mare decât femelele, deaceea ei se pot găsi unul pe altul pe teritoriul comun pentru împerechere.

35.În mod normal, tigrii nu rag la alte animale, o fac doar pentru a comunica cu alți tigri aflați la distanță. Atunci când tigrul se pregătește să atace, el mai degrabă mârâie.

34.Atunci când la o singură pradă pretind mai mulți tigri, masculii lasă femelele și puii înainte, în comparație cu leii, care acționează invers. Masculii nu vor începe un conflict din cauza hranei, ei își vor aștepta rândul.

33.Fiecare tigru din lume are propriul model unical de dungi, la fel ca și amprentele digitale la om. 

32.Dungile de pe fruntea tigrului se aseamănă foarte mult cu o hieroglifă din chineză, care înseamnă ,,rege”.

31.La fel ca și la pisicile domestice, dungile de pe blana tigrului ,,se dublează” și pe piele, deaceea chiar și tigrul cu blana rasă oricum va rămâne vărgat.

30.Spre deosebire de alte feline, tigrii iubesc apa și sunt niște înotători foarte buni, capabili să înoate până la câțiva kilometri și să treacă râuri în timpul vânării. Deseori tigrii se scaldă în apă și se joacă pentru că le face plăcere.

29.Tigrul este cel mai mare membru al familiei felinelor, poate ajunge până la 3,5 m lungime și la o greutate de 300 kg. Cel mai mic reprezentant este tigrul sumatran, care crește până la 2 m lungime și 100 kg în greutate. 

28.Femelele sunt capabile să conceapă urmași doar 4-5 zile pe an. În această perioadă ele se străduie să se împerecheze de cât mai multe ori. Sarcina durează 3 luni, ducând 2-3 tigrișori odată.

27.Prima săptămână a vieții tigrișorii sunt absolut orbi. Aproape jumătate din ei nu ajung la viața matură.

26.Tigrii preferă să atace prada din ascunziș. Dacă victima a observat tigrul este foarte puțin probabil că tigrul va ataca, pentru că se va pierde. În unele regiuni din India, atunci când oamenii pornesc în junglă, ei îmbracă pe ceafă o mască în formă de față, pentru a preveni atacul tigrului.

25.De obicei, tigrii nu îi consideră pe oameni pradă, însă atunci când acesta simte pericol, tigrul atacă. În majoritatea cazurilor, când tigrii atacă oamenii, ei sunt provocați de lipsa altei prăzi pe teritoriul de habitat.

24.Cea mai mare subspecie de tigri este Tigrul Siberian.

23.Datorită faptului că tigrii atacă doar din ambuscadă, ei nu atacă așezările umane, ci doar omul aflat în singurătate. De obicei, ei vânează oamenii în timpul nopții, pentru că vederea nocturnă a omului este mult mai slabă.

22.Tigrii nu pot să toarcă. Pentru a-și manifesta starea de bine tigrii închid ochii. Cu ochii închiși ei devin slabi și vulnerabil pentru atac, deaceea tigrii închi ochii intenționat doar atunci când se simt în siguranță absolută.

21.Tigrul este capabil să dezvolte o viteză de până la 60 km/h.

20.Tigrii pot sări înainte la o distanță de până la 6 m și la 5 m în sus. Picioarele lor sunt atât de puternice și mușchioase, încât pot rămâne în picioare chiar dacă au fost omorâți. 

19.Doar 1 vânătoare din 10 sfârșește cu succes, deaceea tigrul se străduie să mănânce cât mai mult, atunci când are posibilitate. După o vânătoare de succes, tigrul poate acumula până la 30 kg în greutate rezervă.

18.Deși tigrul poate supraviețui câteva zile fără hrană, el începe să simtă foame mult mai rapid decât alte animale. Tigrul va muri de foame după 2-3 săptămâni, în timp ce oamenii pot fi flămânzi până la 30-40 de zile fără pericol pentru viață.

17.Tigrii au abilitatea de a imita vocile altor animale, pentru a atrage prada.

16.Datorită habitatelor asemănătoare urșii deseori devin prada tigrilor. Tigrii pot urla ca urșii, pentru a-i atrage în ghiarele lor. 

15.Tigrii își ucid prada prin sufocare sau prin mușcarea gâtului ei.

14.Uneori se întâmplă ca tigrul să își folosească labele în timpul atacului. Dintr-o singură lovitură tigrul poate sparge craniul ursului sau îi poate rupe coloana vertebrală.

13.Dinții tigrului sunt atât de ascuțiți și puternici, încât sunt capabili să muște oasele.

12.Tigrul se adaptează ușor la condițiile de vânare. De exemplu, întâlnind un crocodil, acesta nu va încerca să îl omoare prin metoda sa obișnuită – mușcându-i gâtul, deoarece știe că gâtul crocodilului este acoperit de un strat rezistent de piele. În loc de asta tigrul va încerca să orbească reptila, lovind-o cu laba peste ochi, iar după asta o va întoarce și își va înfige colții în burta moale și vulnerabilă.

11.Saliva tigrilor are un efect antiseptic. Aceștia își ling rănile pentru a le dezinfecta.

10.Ca și la alte feline, limba tigrului este acoperită cu peri, cu ajutorul cărora își poate pieptăna blana atunci când se spală.

9.În prezent, pe Pământ trăiesc 6 subspecii de tigri: Bengalez, Siberian, Indochinez, Chinez de Sud, Sumatran și Malaesian. 

8.Subspeciile diferite de tigri au culori diferite: alb, auriu, negru și chiar albastru. Există unele date neconfirmate că există tigri albaștri, așa-numiții tigri maltezi.

7.În ultimii 80 de ani au murit trei subspecii de tigri. Tigrul Balinez a fost exterminat intenționat, pentru că în cultura balineză el este considerat întruchiparea răului. Tigrul Javanez a dispărut după ce plantațiile de cafea de pe insula Java l-au lipsit de habitat. Toți tigrii Caspici au murit din cauza vânării oamenilor asupra lor.

6.Tigrii pot trăi până la 25 de ani în natură, dar și lipsiți de libertate. 

5.În natura sălbatică a Pământului au rămas doar 3500 de tigri. Înafară de asta, există mulți tigri, care sunt ținuți lipsiți de libertate.

4.Tigri sunt animale solitare, doar femelele petrec ceva timp împreună cu tigrișorii până aceștia devin independenți.

3.Atunci când se deplasează, tigrul își strânge ghearele pentru a nu lăsa urme.

2.Creierul unui tigru cântărește în jur de 300 grame. După ursul polar are cel mai mare creier dintre toate carnivorele.

1.Conform unui sondaj realizat de Animal Planet, tigrul este animalul preferat al oamenilor. Tigrii au primit 21% din voturi, cu 1% mai mult decât câinii. 

sursa