4 Tipuri de ,,zâmbete” ale câinilor: Iată de ce este atât de important să le cunoști!

Nu avem îndoieli, că și animalele pot zâmbi – deschide internetul și vei găsi o mulțime de postări drăgălașe cu animale zâmbărețe.

Avem obișnuința de a atribui animalelor emoții de bucurie și fericire, bazându-ne doar pe faptul că colțurile gurii lor sunt ridicate. Însă, asta poate fi doar o caracteristică morfologică – ca și în cazul delfinilor (care nu pot zâmbi, deoarece ,,zâmbetul” este o caracteristică a botului lor). Niciodată nu ne-am gândit, că acele expresii ale mimicii la animale, care parcă ar exprima ,,fericire” de fapt, pot fi o manifestare a fricii, a încercărilor de interacționa sau a unui pericol ascuns.

Acel Smile cunoscut de toți

Tendința noastră spre antropomorfism – concepția care atribuie animalelor și chiar obiectelor particularități, comportamente și emoții omenești, apare îndată ce vedem pe fața animalelor ceva asemănător cu zâmbetul. Un exemplu evident este emoticonul, care nu are nimic înafară de o linie rotunjită și două puncte – ochi într-un cerc, este perceput a fi vesel și vioi.

,,Nu există în lume un psihoterapeut mai bun, decât un cățel, care îți linge fața.” Edward Abbey

Cum zâmbesc câinii?

De ce prietenii noștri patrupezi zâmbesc? Pentru a obține integrare socială, cum spun oamenii de știință. Adică, să rămână în grup și să mențină relațiile cu alți membri. Însă, sensul acestor semnale, transmise de câini prin așa numitele ,,zâmbete”, poate fi diferit.

Zâmbetul de salutare (Greeting Grin): Tu ești! Sunt atât de bucuros să te văd!

Specialiștii consideră, că zâmbetul de salutare spune că câinele este bucuros să te vadă, recunoaște rolul tău de conducător și poziția sa de ,,prieten mai mic”. Dacă vei fi atent la căței, vei observa că au același zâmbet când se apropie de mamă, pentru a se hrăni cu lapte.

Zâmbetul de supunere (Submissive Grin): Eu te respect și nu am de gând să te atac.

Zâmbetul de supunere este uneori însoțit de lăbuța ridicată și arată un comportament de calmare, scopul căruia este de a comunica adversarului (alt câine sau om): ,,Te-am întâlnit și nu prezint nici un pericol, te respect și nu am de gând să te atac.”

De obicei acest tip de zâmbet apare la câinii, care au dubii în privința intențiilor necunoscuților; un astfel de câine simte frică și neîncredere.

Fața jucăușă (Play Face): Mingea, mingea, aruncă mingea, te rog!

Câinele cu ,,fața jucăușă” într-adevăr are dispoziție bună și își invită stăpânul și prietenii lui la joacă activă, la interacționare fără frică.

Zâmbetul agresiv (Agonistic Pucker): Încă un pas și nu mă controlez!

O astfel de mimică spune ,,Nu”, chiar strigă despre faptul, că câinele are intenții agresive aparente și este încrezut în sine. Pericolul atacului fizic este evident și apropiat.

Pentru ce avem nevoie să știm asta?

Stăpânii trebuie să își înțeleagă animalele de companie și să nu se lase influențați de formele antropomorfismului. Copiii până la 6 ani privesc câinii de obicei în față și deseori devin victime anume din cauza că greșesc, crezând că aceștia au intenții bune. Specialiștii ne sfătuie: pantru a fi siguri de intențiile câinelui trebuie să atragem atenția nu doar la mimica, dar și la poziția corpului și caracterul mișcărilor lui, să luăm în considerație contextul, în care are loc interacțiunea.

Autor:E. Fedorovich, Doctor în științe psihologice, expert în zoopsihologie

sursa