4 mituri despre blana naturală sau de ce e timpul să renunți la ea

Frigul de afară îi determină pe oameni să se îmbrace mai călduros. Unii visează la o blană naturală, iar alții cred că viața animalelor e mai prețioasă decât o haină luxoasă.

Înainte de a face o alegere îți recomandăm să afli care sunt cele 4 mituri despre blănuri.

Mitul nr. 1: Refuzul de a purta o blană naturală nu salvează pe nimeni

Cel mai probabil nu știai că pentru o singură haină e nevoie de 100-500 de veverițe, de aproximativ 200 de chinchilla, 50 de nurci sau de cel puțin 30 de vulpi. Cred că cifrele vorbesc de la sine.

Mitul nr.2: „Victimele” trăiesc în condiții normale și sunt lipsite de viață fără să simtă durere

Realitatea e mult mai tristă. Pentru a obține blana, prada este prinsă în capcană sau este crescută la ferme speciale.

Vă da-ți seama cât suferă animalul cât stă prins în capcană? Sau ce viață trăiește un animal într-o cușcă de mici dimensiuni, fără îngrijire corespunzătoare. Ulterior animalele de fermă sunt omorâte prin metode pline de cruzime. Se recurge la electrocutare, intoxicare cu gaze, injecții fatale sau sugrumare.

Caraculul este una dintre cele mai prețioase blănuri din lume. Aceasta este obținută de la mieluții de rasa caracul, fătați de 2-3 zile. Iar nurcile, care în mod normal trăiesc 10 ani, sunt sacrificate în al treilea an de viață. Ele sunt hrănite excesiv ca să crească mai rapid și mai mari, până ce ficatul lor încetează să mai funcționeze.

Mitul nr.3: Blana este un produs pur ecologic

Pielea animalului omorât se descompune foarte rapid. Pentru ca aceasta să reziste un timp îndelungat, ea este prelucrată cu produse toxice precum formalin, caustic sau straturi minerale.

Mitul nr.4: Blana e mereu la modă și fără ea e imposibil să suporți iarna

Blănurile erau purtate încă de strămoșii noștri, care trăiau în peșteri. Ei făceau asta pentru că nu aveau de ales, spre deosebire de noi. În ziua de astăzi există atâtea alternative pentru blana naturală, că nu ai nimic de pierdut: blana artificială, pielea ecologică sau căptușeala cu vatelină.

Un palton elegant poate fi la fel de fascinant și de călduros precum o blană naturală, iar o scurtă mult mai ușoară și mai practică.

Astăzi o parte dintre statele americane și unele orașe europene au renunțat la fabricarea blănurilor. Iar designerii vestimentari preferă tot mai mult să folosească blana artificială.

Așadar protejați animalele și dați dovadă de umanitate!

Sursa