
În esență, regulile de etichetă nu sunt nimic altceva decât niște reguli elementare de comportament, care pornesc de la necesitatea firească a tuturor de a simți respect mutual și politețe. Eticheta scoate în evidență nivelul de erudiție al omului și măsura în care acesta este de bun simț, facilitând relațiile dintre indivizi, astfel încât, într-un final, toată lumea are de câștigat. Pentru a evita situațiile jenante, îți prezentăm 21 de reguli esențiale de etichetă, care te pot transforma într-un veritabil aristocrat:
1.Nu te duce în vizită fără un anunț prealabil! Iar în caz că ai musafiri nepoftiți, poți defila în fața lor chiar și în pijama. Lipsa de conduită trebuie pedepsită.
2.Indiferent de statutul pe care-l ai: director, politician, cosmonaut, măturător sau student, atunci când intri într-o încăpere – salută primul, preferabil să te și prezinți.
3.Niciodată să nu strângi mâna femeilor, decât în cazul în care doamna o va întinde singură, dar nu uita, strângerea trebuie să fie mai fină ca de obicei.
4.Atunci când inviți o persoană la restaurant, tu ești cel care achită nota de plată. Dacă o femeie te invită în interes profesional, ea este cea care achită. În cazul formulelor neutre, din categoria „Ce-ar fi să mergem la restaurant?”, achită ambii sau doar bărbatul, dacă acesta își manifestă inițiativa, iar doamna este de acord.
5.Nu usca umbrela desfăcută – nici în ospeție, nici la birou. În situația dată, e etic să folosești un cuier.
6.Geanta nu se așează pe genunchi sau pe scaun, decât dacă e vorba de clutch. În rest, gențile cu un volum mai mare sau servietele se lasă la podea sau pe scăunele distincte.
7.Regula de aur la utilizarea parfumului – folosește-l moderat! Dacă spre seară încă îi mai simți aroma, să știi că cei din jur s-au „sufocat”.
8.Dacă ești cu cineva și, între timp, interlocutorul tău a salutat un străin cu care v-ați intersectat, este etic să îl saluți și tu.
9.Pungile de polietilenă pot fi folosite doar o singură dată – la întoarcerea din magazin. Atât.
10.Un bărbat nu va duce niciodată geanta unei femei sau paltonul acesteia, decât dacă o ajută să le ducă la vestiar.
11.Acasă ar fi bine să porți un pulover și o pereche de pantaloni. Uită de halat sau pijame. Destinația lor se rezumă la somn și baie.
12.Dacă copilul tău are o cameră separată, întotdeauna bate la ușă înainte de a intra, iar el va prelua acest obicei de la tine.
13.Numărul total de bijuterii purtate de o singură persoană nu trebuie să depășească treisprezece articole. Cu cât e mai întunecat afară, cu atât bijuteriile trebuie să fie mai scumpe. În secolul trecut, diamantele erau considerate articole de seară, doar pentru femei căsătorite. Astăzi sunt permise și ziua, dar percepția rămâne aceeași.
14.Bărbatul intră primul în lift. Persoana cea mai apropiată de ușă iese prima.
15.În automobil, femeia stă pe scaunul din spatele șoferului, iar bărbatul, alături de ea. Se cuvine ca domnul să iasă primul pentru a-i deschide ușa însoțitoarei sale și a-i întinde mâna. Dacă bărbatul este la volan, acesta oricum trebuie să-i deschidă ușa femeii, chiar dacă sunt doar parteneri de afaceri.
16.Dacă ai fost iertat o dată, nu-ți cere iertare a doua oară și nu mai reveni la acest subiect. E suficient să nu repeți greșelile anterioare.
17.Atunci când refuzi să consumi anumite bucate sau să bei alcool, evită să te justifici și să explici motivul acestui refuz. În schimb poți lăuda atmosfera și talentele culinare ale gazdelor.
18.O doamnă care se respectă poate purta pălărie și un set de mănuși elegante în încăpere, nu și căciula sau mănușile de iarnă.
19.Politica, religia, sexul, sanatatea sau banii sunt subiecte tabu la evenimente de grup. De asemenea, se recomandă a fi evitate întrebările din categoria „Cât te-a costat această bluză?”, cât și răspunsurile la ele.
20.Opt lucruri trebuie păstrate în secret: vârsta, averea, religia, componența medicamentelor, relațiile romantice, cadourile, momentele de glorie și momentele de rușine.
21.Și nu uita, oricărei persoane mai mari de 12 ani îi spui „Dumneavoastră”, în cazul în care nu vă cunoașteți.
Jack Nicholson, vestit actor american, spunea la un moment dat:
„Mă gândesc mult la decenţă. Cum să dau o farfurie. Să nu ţip dintr-o cameră în alta. Să nu deschid o uşă fără să bat mai întâi. Să las o doamnă să treacă. Scopul acestor reguli simple e să ne facă viaţa mai bună. Sunt atent la manierele mele. Eticheta contează. E un limbaj simplu şi cuprinzător al respectului reciproc”.