20 de obiecte ciudate din trecut care ar putea concura cu ideile designerilor moderni!

Cât de des se întâmplă ca designul unui lucru să fie atât de funcțional și bine gândit, încât dorești să îl cumperi imediat? Conceptul de design a apărut în secolul XVI. Pe atunci, în Italia era cunoscută expresia „disegno intero”, care însemna ideea născută a unui artist și inspirată de Dumnezeu – conceptul unei opere de artă.

Este bine cunoscut faptul că meșterii din trecut au reușit să creeze lucruri impresionante, nu mai puțin iscusite decât cei contemporani, iar această selecție nu face decât să întărească această convingere!

1.Această invenție din 1881 este o alternativă excelentă pentru infuzoarele moderne. 

2.Acest obiect era utilizat pentru prepararea gogoșilor. 

3.Astfel de dispozitive erau necesare pentru a atârna rufele la uscat în casă. În anii ’40 și ’70 ai secolului trecut, puțini oameni își puteau permite un uscător automat.

4.Această cutie chinezească din anii 1850 – 1900 a fost realizată sub formă de gogoașă nu întâmplător: ea era destinată pentru păstrarea colierelor, designul era conceput special pentru a preveni încâlcirea.

5.Această figurină metalică era folosită pentru a aprinde lumina. Pentru asta era necesar doar să atingi fundul ei de cupru sau să „gâdili” rața. Acest obiect a fost creat pentru a distra oaspeții sau pentru a face interiorul mai divers.

6.Yatate – era un kit portabil cu instrumente de scris sub forma unei pipe de fumat, cu un compartiment pentru cerneală și o perie specială. 

7.Acest dispozitiv, asemănător cu o scrumieră, se numește în engleză Silent Butler sau „chelarul tăcut”. Era folosit pentru a curăța de pe masă scrumul și firimiturile.

8.Acest vas roman din secolele I – II a fost realizat sub forma unei cizme, dar servea drept sticlă pentru parfum. 

9.Acest inel a fost realizat în jurul anului 1570, are un capac încorporat, în spatele căruia este ascuns un mecanism al ceasului solar. 

10.Designul unor astfel de linguri a fost dezvoltat în anii 1870, în special pentru bărbații cu mustață, care se confruntau adesea cu faptul că în timpul mesei le rămâneau bucățele de mâncare pe mustață.

11.Această ceașcă cu două mânere era folosită pe timpurile când pipa de fumat era aprinsă de la cărbunele din șemineu. Ea era concepută pentru a ține cărbunele fierbinte și a trece de la un fumător la altul.

12.Acest accesoriu era utilizat în scopuri practice: domnișoara îl purta ca pe o brățară, iar dacă cavalerul îi oferea un buchet de flori, îl fixa cu un suport special și ea putea dansa liniștită.

13.Acest dispozitiv francez din 1880 funcționa prin apăsarea pe partea superioară: așa era lansat mecanismul care deschidea oul și ridica sticluțele cu parfum.

14.În secolele IV – V, în Egiptul roman erau purtate sandalele cu curelușe, iar acești ciorapi erau creați special pentru acea încălțăminte. 

15.Acest mecanism făcea posibilă vizualizarea simultană a mai multor volume de cărți, era suficient doar să întorci mânerul. 

16.Această cupă din secolul IV putea să-și schimbe culoarea în funcție de unghiul de incidență a luminii. Acest efect se explică prin prezența particulelor de aur și argint coloidal în sticlă.

17.Acest inel din secolul al XVI – lea se transformă într-o sferă armilară – un instrument astronomic folosit pentru a determina coordonatele corpurilor cerești. 

18.În Pompeii, existau astfel de blocuri de piatră pe toate drumurile. Arheologii își frământau mințile: cum treceau carele? S-a dovedit că trecerile pentru pietoni erau construite astfel încât roțile vehiculelor locale să treacă între ele. Pe lângă asta, blocurile erau necesare pentru ca locuitorii să nu își păteze hainele și să nu meargă prin noroi, care se acumula la nivelul inferior al drumului.

19.Aceste cuțite din secolul al XVI-lea au fost decorate cu partituri muzicale și versuri, iar pe fiecare dintre ele este gravată o rugăciune care de obicei era spusă înainte de mâncare. 

20.Această lampă a fost concepută special pentru copiii care se temeau de întuneric. Când lumânarea era introdusă în interior, lumina ieșea prin ochii pisicii. În plus, astfelde lămpi erau folosite pentru a speria șobolanii.